PRÁCE 🧰

Jak na opravu a výměnu zrcátka svépomocí

30. 9. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Občas se může stát, že se vlivem vibrací uvolní sklíčko ve zpětném nebo bočním zrcátku, někdy ale stačí pouhý vliv přírodních sil. V takovém případě bude potřeba přidělat nové. Jak na to?

Výměna zpětného zrcátka

Oprava zrcátka svépomocí nebo v autoservisu?

U některých vozů a zejména těch modernějších hrozí, že si "samodoma" neporadíte a budete se muset vydat za odborníky do autoservisu. Přeci jen moderní technologie jsou znát už ve všem. Raději než si rozpitvávat boční zrcátko, to nechte na někom, kdo tomu opravu rozumí, aby se náhodou nestalo, že vás ve finále celá oprava vyjde na mnohem víc peněz. U starších typů vozů to může být jednodušší, ale i zde platí, že každé auto to má jinak a neexistuje univerzální postup pro výměnu.

Většinou jsou vnější zrcátka (skla) přichycena velmi pevným lepidlem, které má právě za úkol primárně to, aby se zrcátko neodlepilo. Pokud se tak už stalo, jste zřejmě jedním z mála jedincům, kterým se tak "poštěstilo". Samozřejmě se občas může stát i to, že sklo v zrcátku praskne.

S tím vnitřní zpětným zrcátkem je to často o něčem jiném, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že zde lze ztratit zrcátko mnohem jednodušeji a jízda bez něj je dosti obtížná. Proto se hodí mít u sebe na kdyby náhodou alespoň oboustrannou lepenku, pro provizorní zajištění skla na místě, než sjednáte opravdovou nápravu.

Jak vyměnit boční zrcátko

Můžete vyměnit samozřejmě celou část zrcátka, ale to už je komplikovanější proces, který se ani nedoporučuje v případech, že máte auto stále v záruce nebo se jedná o novější model. V případě, že budete chtít vyměnit jen sklo, budete jako první potřebovat sundat kryt, který má kolem zrcadlící plochy většina aut. Při vycvaknutí dávejte pozor, abyste nepoškodili jiné součásti. Co se týká skla, tak na tom moc nesejde, protože právě to budete přeci měnit.

Poté, co jste sundali rámeček, je na místě sundat i zadní kryt zrcátka. To lze opět vycvaknutí. Zde ale bude nutné možná použít trochu hrubé síly. Dobrá zpráva je, že i pro výměnu odrazky - tedy skla budete opět potřebovat jen prsty a tah vycvaknutí - ale pozor ne všechna auta to takto mají, někdy bude potřeba odpojit i vodiče, takže si dávejte pozor, abyste je nepřetrhli. Pokud vám sklo nepůjde vyklopit, lze použít šroubovák, kterým si ze spodu pomůžete. Při demontáži je nutné mít samozřejmě u sebe už nové sklíčko, které v současné době pořídíte snadno online. Nové sklíčko zrcátka stojí zhruba od 150 korun. Následná montáž je jednoduchá a zabere sotva pár minut, protože vše stačí pouze přicvaknout. Jen pozor právě na tu sílu.

Ale jak již bylo řečeno, není to univerzální postup na všechny typy aut. U některých pro demontáž zpětného vnějšího zrcátka budete muset rozebrat pomalu celé dveře, abyste se k něčemu dopracovali. A tak nebude možná od věci, auto zavést do servisu a nechat potrápit s tím někoho jiného.

Jak vyměnit vnitřní zpětné zrcátko

Zde opět existují dvě možnosti. Buď budete měnit jen sklo a nebo celé zrcátko. V případě, že to bude celé, budete potřebovat sadu pro lepení. Ta stojí něco kolem 250 korun. Hodí se i hadřík a čistič na okna. Ale pozor: určitě nový držák nelepte jiným lepidlem jako je třeba to vteřinové. Bohužel v tomto případě to zas taková sranda není, a pokud nemáte důvody k výměně držáku, který je uchycen ke sklu, tak to ani raději nezkoušejte. Mohlo by se totiž snadno stát, že si poškodíte nezáměrně i čelní sklo. Z těchto slov je také patrné, že ne u každého auta to půjde dobře a snadno. Některá auta ale mají výhodu, že mají držák přidělaný ke stropnici, tedy čelní sklo je při demontáži kloubu nebo kolejnice ochráněno.

U některých držáků se nachází kloub/kolejnice k vycvaknutí, takže stačí jen se zrcátkem otočit a vyjmout jej nebo jej povolit a "vytrhnout", přičemž držák zůstane nedotčený a následně tedy stačí jen přidělat nový kus zpětného zrcátka. Při nasazování si dejte pozor, ať nepoužijete až moc síly a neprolomíte si sklo (pokud je držák připevněn k němu). Ale je jasné, že to tak nejde u všech aut.

V nabídce eshopu jsou k vidění i taková zpětná zrcátka, která se dají na sklo umístit jen pomocí přísavky. Pravda jsou o něco dražší, ale je to jedna z možností, kterou si můžete pořídit a nestresovat se se sundáním a následným lepením držáku k čelnímu sklu.

Pro lepší představu, jak vyměnit vnitřní zpětné zrcátko, se můžete podívat na následujícím videu.

Zdroj médií: Pixabay, YouTube (https://youtu.be/UPzPOXm8Zkc).
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články