PRÁCE 🧰

Správné nastavení zpětných zrcátek v autě

19. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Správné nastavení zpětných zrcátek má velký vliv na bezpečnost jízdy. Z toho důvodu byste tento úkon neměli ošidit. A to hlavně v případě, že sedáte do vozu, který před vámi řídil někdo jiný.

Nastavení zpětných zrcátek

Články na téma zrcátka v autě:

  1. Tip do mrazivého rána - zapněte si vyhřívání zrcátek
  2. Mrtvý úhel - lze si na něj dát pozor?
  3. Nastavení zpětných zrcátek - právě čtete
  4. Jak vyměnit zrcátko u auta

Boční zrcátka jsou nedocenitelným pomocníkem při orientaci v provozu. Umožňují vám mít přehled nejen o tom, co se při jízdě děje za vámi, ale také vedle vás. Musíte je ale správně nastavit, abyste viděli vše, co potřebujete a minimalizovali mrtvý úhel, ve kterém byste mohli některý vůz přehlédnout.

Nastavení bočních zpětných zrcátek

Před tím, než se pustíte do samotného nastavování zrcátek, byste si měli nejdřív upravit sedadlo. To by mělo být v takové výšce i vzdálenosti od volantu, aby se vám pohodlně řídilo. Pak se vám podaří nastavit správně i obě boční zrcátka.

Ve zpětných obou zpětných zrcátkách byste měli vidět co nejvíce z toho, co se děje kolem vás. Zrcátka byste měli nastavit tak, aby v nich příliš velkou část nezabíralo vaše auto. Pak byste si zbytečně zužovali rozhled. Hranu vozu byste ale v zrcátkách vidět měli, abyste se dokázali správně zorientovat. Hlavně v případě, že vůz moc dobře neznáte.

Pokud přesně víte, jaký prostor vaše auto zabírá, můžete zrcátka nastavit tak, aby nezabírala z vašeho vozu ani kousek. Minimalizujete tak mrtvý úhel. Při nastavování zrcátek tímto způsobem byste se měli naklonit k okénku a upravit levé zrcátko tak, aby kopírovalo hranu vozu. Pak se nakloňte do středu vozidla a stejným způsobem nastavte to druhé.

Zároveň byste měli správně nastavit i výšku zrcátek. Pokud budou zabírat příliš mnoho oblohy nebo silnice, moc vám nepomohou. To neplatí při nastavení zrcátek na couvání. Pokud máte možnost nastavit dvě polohy zrcátek, jednu si pro couvání zafixujte. Bude se vám to hodit a nestane se vám, že při couvání kola odřete.

Nastavení vnitřního zpětného zrcátka

Při nastavování středového zrcátka byste měli sedět v pozici, ve které budete řídit. Pak byste měli nastavit zrcátko do polohy, ve které bude zabírat co největší plochu zadního okna. Pokud bude velkou část zrcátka zabírat střecha vozu nebo zadní sedadlo, nebude plnit svůj účel. I v případě, že potřebujete kontrolovat děti na zadních sedačkách, neměli byste se vzdávat dostatečného přehledu o provozu za vámi.

Vnitřní zpětné zrcátko - nastavení

Řada zpětných středových zrcátek nabízí i možnost zatmavení v nočních hodinách. Pokud vaše auto tuto možnost nenabízí, můžete ho pomocí páčky při nočních jízdách sklopit, aby vás vozy jedoucí za vámi neoslňovaly.

Zdroj médií: everypixel, depositphotos.

Podobné články