PRÁCE 🧰

Mrtvý úhel v autě, jak si na něj dát pozor?

14. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Je sice jasné, že biologicky nemáte oči v zadní části hlavy, ale při řízení si musíte být vědomi toho, co se kolem vás děje. Pokud jde o bezpečnost řidiče a bezpečné používání vozovky, jedním z pojmů, který se často objevuje, je koncept „mrtvého úhlu“. Tento termín však často není vysvětlen zvlášť dobře, tudíž vám zkusíme pořádně vysvětlit, co je to mrtvý úhel a jak se mu můžete vyhnout nebo ho zvládnout.

Mrtvý úhel - lze si na něj dát pozor?

Články na téma zrcátka v autě:

  1. Tip do mrazivého rána - zapněte si vyhřívání zrcátek
  2. Mrtvý úhel - lze si na něj dát pozor? - právě čtete
  3. Nastavení zpětných zrcátek
  4. Jak vyměnit zrcátko u auta

Mrtvý úhel, jak ho definovat?

Definice mrtvého úhlu je oblast kolem vašeho vozidla, kterou vy, jako řidič, nemůžete pozorovat pomocí svých zrcátek nebo kamer, aniž byste otáčeli hlavou a nespouštěli oči ze silnice. Mrtvý úhel je tudíž oblast silnice, kterou nelze vidět při pohledu dopředu skrz čelní sklo nebo pomocí zpětných a bočních zrcátek. Mrtvé úhly mohou být natolik velké, aby snadno schovaly jiné auto, motorku, cyklistu nebo chodce z vašeho pohledu.

Téměř všechna vozidla mají alespoň jeden mrtvý bod, ať už je to vaše auto, nákladní automobil, loď nebo dokonce letadlo. Bez ohledu na konstrukci vašeho vozidla existuje mrtvý ​​úhel, u kterého nemáte žádný způsob, jak sledovat aktivitu kolem vašeho vozidla, aniž byste se pohnuli z běžné polohy řidiče.

Kolik existuje mrtvých úhlů v autě?

Průměrné auto má 2 hlavní mrtvé úhly, obvykle na zadní levé a zadní pravé straně. Existuje však mnohem víc situací a případů, kdy je vhodné hlídat mrtvý úhel, či může být mrtvým úhlem:

  • před otevřením dveří řidiče musíte zkontrolovat mrtvý úhel
  • uvědomte si, že každý okenní nebo dveřní sloupek je mrtvým úhlem
  • opěrka hlavy vašeho spolujezdce je mrtvý úhel
  • hlava vašeho spolujezdce je mrtvý úhel
  • vnitřní zrcátko a vnější zrcátka jsou slepá místa
  • když prší, tak ta část čelního skla, která je zakryta stěračem, se stává mrtvým úhlem
  • každý mrtvý úhel může skrýt chodce nebo cyklistu

Kromě běžně známých mrtvých úhlů na boku vašeho vozu může design vozidla vytvářet také mrtvé úhly na sloupcích. Sloupky jsou umístěny kolem skla vašich oken. Největší dopad na vás bude mít sloupek A, který se nachází na obou stranách čelního skla, který se vyklenuje nahoru do střechy. Ačkoli jsou sloupky menší než hlavní mrtvé úhly, na rušných křižovatkách zvažte, co by tyto sloupky mohly blokovat.

Mrtvý úhel v autě, jak si na něj dát pozor?

Proč je mrtvý úhel tak nebezpečný?

Nejpravděpodobnější příčinou problémů s mrtvým úhlem jsou motocyklisté a nákladní vozy. Je to proto, že motocykly jsou malé a mají tendenci se proplétat dopravou. Mohou se ocitnout ve vašem mrtvém úhlu a je obtížné je vůbec vidět, dokud se přes něj neotočíte. Totéž platí naopak pro nákladní vozy. Jejich velké rozměry a výška velmi ztěžují řidiči vidění na celou délku vozidla, což znamená, že do vás mohou začít najíždět, protože se nacházíte v jeho mrtvém úhlu.

Kdy je vhodné mrtvé úhly kontrolovat?

Noví řidiči na závěrečných zkouškách v autoškole často selhávají kvůli zapomenutí kontroly mrtvého úhlu před rozjezdem. Před rozjezdem z pravého obrubníku je nutné se podívat nejen do zrcátek ale také se ohlédnout přes levé rameno za sebe. Je docela možné, že by se cyklista mohl nacházet ve správném mrtvém úhlu, což by pravděpodobně vedlo k vážným následkům, pokud byste se mu vydali do cesty. Před změnou jízdního pruhu doleva nebo doprava je třeba zkontrolovat příslušná zrcátka a mrtvý úhel, než se vozidlo rozjede tímto směrem.

Přídavná zrcátka

Právní předpisy EU vyžadují, aby byla nákladní vozidla vybavena zrcátky pro mrtvý úhel, můžete si je však také zakoupit pro své auto. Jsou to zakřivená zrcadla, která můžete připevnit ke svým bočním zrcátkům a poskytnout vám širší zorné pole. Úhel zrcadla vám, když je správně umístěno, umožní vidět, co postrannímu zrcátku chybí.

Platzerova metoda

George Platzer publikoval dokument, který ukazuje, že většina řidičů může eliminovat své mrtvé úhly využitím překrytí zpětných zrcátek a bočních zrcátek. Toto nové uspořádání zrcátek využívá překrytí k odstranění běžných mrtvých úhlů na automobilu. U nákladních vozidel to ale bohužel nefunguje. Platzerova metoda je ideální pro zmírnění "působení" mrtvého úhlu, aniž byste se očima odvraceli od povrchu vozovky nebo přidávali další drahá zrcátka nebo kamery.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články