PRÁCE 🧰

Nejznámější automobilové přezdívky. Znáte je všechny?

26. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Užovka, Šilhavka, Chromka nebo Vejtřaska. To jsou automobilové přezdívky, které důvěrně známe z našich krajin. Vyznáte se ale v automobilových přezdívkách, které se používají ve zbytku světa?

Godzilla – Nissan GT-R

Přezdívky do světa automobilů zkrátka patří, a tak nějak dokazují, že pro lidstvo jsou auta často víc než jen pouhé stroje. Přezdívky pak většinou odráží vzhled daného vozu, jeho charakter či typickou vlastnost. Přinášíme výběr těch nejzajímavějších přezdívek v automobilové světě. Znáte je všechny?

Godzilla – Nissan GT-R

Začneme něčím opravdu známým – spojení Nissanu GT-R a bájné Godzilly je totiž doslova kultovní. Minimálně dvě věci mají Godzilla a „gétéerko“ společné – oba pochází z Japonska a vyznačují se ničivou silou. Přezdívku si originálně vysloužil Nissan GT-R generace R32, který svou drtivou silou doslova demoloval konkurenci na závodních okruzích. Od té doby si název Godzilla přivlastnily i další generace japonského sporťáku.

Widowmaker – Porsche 911 Turbo

Widowmaker, ačkoliv se to moc nedělá, lze do češtiny přeložit jako "ovdovovač". Na konci sedmdesátých let Porsche poprvé osadilo svůj legendární model turbodmychadlem a k číslovce 911 se tak připojilo pojmenování Turbo. Přidejte k tomu výkon kolem 300 koní, motor za zadní nápravou a dojde vám, že pokud se zadek jednou dostane do smyku, následuje často náraz do nejbližšího stromu. Přesně takto se z manželek stávaly vdovy, a proto se 911 Turbo přezdívá ovdovovač. Přezdívku si následně půjčila i novodobá 911 GT2 RS generace 997.

Widowmaker – Porsche 911 Turbo

Žralok – Porsche 928

U Porsche ještě na chvíli zůstaneme. Žralok je méně známá přezdívka typu 928. Když se „devětsetdvacetosmička“ v roce 1977 představila, způsobila svým vzhledem doslova pozdvižení. Působila totiž úplně jinak než její tehdejší konkurence. Je to právě její dlouhý a ostrý „čumák“, který jí mezi fanoušky vysloužil přezdívku žralok.

Klaunská bota – BMW Z3 Coupe

BMW Z3 v provedení Coupe je přinejmenším atypický automobil. Někteří jeho vzhled milují, někteří ho naopak neuznávají. Je ale fakt, že z bočního pohledu skutečně nápadně připomíná klaunskou botu. Především dlouhatánská kapota koresponduje s komicky dlouhými špičkami klaunských bot.

Klaunská bota – BMW Z3 Coupe

Cihla – Volvo série 200

Dalším typickým příkladem přezdívky reflektující vzhled jsou starší kombíky od Volva. Jejich striktně hranatá karoserie totiž zřetelně připomíná cihlu. Nehledě na to, že všude vzpomínaná bezpečnost švédské značky taky do jisté míry s cihlou souvisí. Speciálním druhem přezdívky je létající cihla, která přísluší hranatým závoďákům od Volva.

Breadvan – Ferrari 250 GT SWB

Malý náklaďák – tak se proslavilo toto privátně upravené Ferrari 250, které francouzští novináři nejprve pojmenovali "La Camionnette", aby z toho jejich angličtí kolegové udělali ještě ikoničtější přezdívku „Breadvan“. Při prvním pohledu na zadní část tohoto raritního plnokrevníka je vám asi jasné, kde se přezdívka vzala. Přitom je tvar karoserie striktně podřízen aerodynamice a její uřízlá zadní část využívá efektu Kammovy zádě, který snižuje aerodynamický odpor.

Breadvan – Ferrari 250 GT SWB

Plechová Líza – Ford model T

Bylo by přinejmenším podezřelé, kdyby si první masově vyráběný automobil, který navíc motorizoval celou Ameriku a vyrobil se v obrovském množství kusů, nevysloužil nějakou přezdívku. Plechová Líza je tak trochu nostalgické pojmenování, které ale skvěle odráží, čím tenhle automobil skutečně byl. A to myslíme jen v tom dobrém.

Automobily a jejich přezdívky si můžete prohlédnout v naší galerii.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nissan, Porsche, BMW, Volvo, Ferrari, Ford.

Fotogalerie (6 fotek)

Podobné články