PRÁCE 🧰

Můžu řídit se sádrou na ruce nebo noze?

24. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Sádra na ruce je sice omluvenka ze sportu nebo zaměstnání, ale přesto si člověk potřebuje třeba i jen na kontrolu k doktorovi zajet. Může se vydat autem, nebo má raději zvolit hromadnou dopravu?

Můžu řídit se sádrou na ruce nebo noze?

Obecně k řízení se zraněním

Jste-li jakkoliv zranění, neznamená to, že automaticky nesmíte řídit. Pakliže to situace dovoluje, jste při plném vědomí a není nijak ovlivněna schopnost reagovat a ovládat vozidlo, můžete poměrně bez obav sednout za volant. Zajímavé je, že subjektivně se lépe řídí se zlomeninou, než s nataženými vazy nebo naraženinou. Zlomenina totiž většinou zdaleka tolik nebolí. A ano, něco jiného je kůstka v ruce a odlišná situace je třeba zlomenina dlouhé kosti, která bolí jak čert.

Řidič je povinen přizpůsobit své chování krom jiného i svým schopnostem a zdravotnímu stavu. Pakliže tedy máte nějaké omezení, můžete stále řídit za předpokladu, že tomu přizpůsobíte chování na silnici. Nikde však není stanoveno, že se sádrou na ruce nemůžete řídit. Zákon spoléhá spíš na zdravý rozum a úsudek.

Řízení se sádrou na ruce

Obecně lze se sádrou na ruce řídit poměrně dobře, pakliže se nejedná o sádru omezující hybnost loketního kloubu nebo ramene. Většinou se bude fixace týkat asi spíš zápěstí a prstů. Máte-li alespoň volné prsty a sádru na levé ruce, můžete ovládat blinkry a volant, nicméně nalijme si čistého vína – stoprocentní to není. Sádra na pravačce je trochu větší problém, pokud nemáte automatickou převodovku.

Výhodu mají ti, kteří si nechají za příplatek udělat modernější fixaci, například Opencast. Ta je lehčí, nedrolí se, neláme se a je lepší i z hlediska hygienického. Co si budeme povídat, auto není příliš čisté místo a sahat na volant a následně doma vlézt bez možnosti umytí ruky třeba do postele není nic extra. Pakliže tedy můžete, doporučujeme jít s podezřením na zlomeninu do nemocnice, kde tyto příplatkové fixace dělají (zjistíte na internetu nebo zavoláním na chirurgickou pohotovost/traumatologii). Někde se dá domluvit i na ortéze, ale to už je spíš na lékaři, zdali mu to bude připadat jako dostatečné zpevnění zlomeniny.

Řízení se sádrou na noze

Toto už je něco, od čeho vás budeme spíš odrazovat. Ačkoliv ano, zlomit si levou nohu a řídit auto s automatickou převodovkou je poměrně akceptovatelná kombinace. Jestliže však máte manuální řazení, raději se řídit ani nepokoušejte. Ono to totiž vlastně ani moc nejde (vyzkoušeno). Sádra je dost mohutná, nemáte v ní cit a má tendence se lámat při sešlápnutí spojky. Nevěřili byste, jak tuhý chod spojka ve skutečnosti má! Jakékoliv krizové brzdění pak znamená skoro jistou destrukci sádry a nutnost návštěvy lékaře s prosbou o novou. Jakmile vás zastaví policie a zjistí, že máte nohu v gypsu, můžete dostat pokutu a velmi pravděpodobně se tak stane, protože nejste způsobilí k řízení vozidla. Pakliže dojde k nehodě, bude pojišťovna jistojistě dělat skrz sádru problémy a nebude se jí chtít vyplácet škodu, případně ji bude uplatňovat na vás.

Zdroj info: Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články