PRÁCE 🧰

M+S vs 3PMSF: Jaké označení zimních pneu je vyžadováno v EU?

8. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Na bocích zimních i letních pneumatik naleznete řadu symbolů a zkratkových označení. Tyto znaky slouží k orientaci a pomáhají rozpoznat, zda se jedná o zimní nebo letní pneumatiky. Vybíráte nové zimní pneumatiky? Poradíme vám, co si ohlídat při jejich výběru.

Co si ohlídat před nákupem zimních pneumatik?

Články na téma zimní pneu:

  1. Nejlepší zimní pneumatiky
  2. Jak poznat zimní pneu
  3. Povinnost a hloubka dezénu zimních pneu v Rakousku
  4. Parametry pneumatik - podle čeho vybírat?
  5. Co si ohlídat před nákupem zimních pneumatik? - právě čtete

Podle ankety provedené přední českou společností v oblasti pneumatik Barum více než polovina obyvatel České republiky neví, jak rozpoznat zimní pneumatiky.

Co říkají zákony o zimních pneumatikách

Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích stanovuje povinnost používat zimní pneumatiky na motorových vozidlech kategorie M nebo N, v případě, že:

  • Jde o období mezi 1. listopadem a 31. březnem a
  • Současně na pozemní komunikaci existuje souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy nebo jsou povětrnostní podmínky takové, že je pravděpodobné, že se na pozemní komunikaci během jízdy objeví souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy.

Část vyhlášky č. 341/2014 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích zní:

F) Technické požadavky na výbavu vozidel koly, pneumatikami a protiskluzovými řetězy:

  • 13.  Vozidlo nesmí být, s výjimkou nouzového dojetí, současně vybaveno pneumatikami různých rozměrů a konstrukcí, pokud při schválení technické způsobilosti není stanoveno jinak. Na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. Konstrukcí pneumatiky se rozumí konstrukce diagonální, radiální, smíšená - BIAS BELTED. Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a obchodní značky. Druhem dezénu pneumatiky se rozumí dezén letní a dezén zimní, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S, M.S, M/S nebo MS; za zimní dezén se považuje též speciální dezén, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení ET, ML, MPT nebo POR.

Tudíž i v případě, že vás v zimě chytnou příslušníci policie a nebudete mít zimní pneumatiky (i když venku není sníh), můžete dostat pokutu, jelikož v noci, kdy se teploty pohybují i pod bodem mrazu nastává situace, kdy „je možné předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy objeví souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy“ – pozor na to! Za nevhodné obutí a autě vám hrozí pokuta na místě až do výše 2 000 korun. Ve správním řízení si pak nachystejte 2 500 korun.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Česká legislativa a zimní pneumatiky

Česká legislativa dále uvádí, že zimní gumy musí nést označení M+S, M.S, M/S nebo MS a že za zimní se považuje též speciální dezén, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení ET, ML nebo MPT. Avšak od 39. týdne roku 2019 jsou zimní pneumatiky od koncernových značek, identifikovány pouze speciálním symbolem, takzvaným alpským symbolem (3PMSF - Three-Peak Mountain Snowflake).

M+S (mud ad snow) znamená v doslovném překladu bahno a sníh, což naleznete na celoročních nebo terénních pneumatikách, které lze používat v letním i zimním období. Ačkoli to zní dobře, výkon těchto pneumatik na sněhu je značně omezený, a proto nejsou vhodné.

Pokud vlastníte pneumatiky označené pouze M+S nebo M/S, měli byste si dát pozor! Tyto pneumatiky nesplňují nové bezpečnostní standardy pro zimní pneumatiky a podle průzkumů mají o téměř 25 % horší trakci na sněhu a ledu. Pokud takové pneumatiky vlastníte a jsou vyrobeny před 1. lednem 2018, mají v legislativě výjimku a mohou se používat až do října roku 2024. Toto však latí pouze na území České republiky. V zahraničních za jiné zimní pneumatiky (které nebudou nést označení 3PMSF) můžete velmi jednoduše dostat pokutu.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Barum, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články