PRÁCE 🧰

Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel

25. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na silnicích často potkáte řidiče staršího data narození. Ti by ale správně měli s sebou vozit lékařský posudek o zdravotní způsobilosti. Kde se tento dokument dá zajistit a kolik stojí? A co se může stát, když na silnice vyrazíte bez něj?

Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel

Tímto posudkem musí disponovat profesionální řidiči (a to už od věku 50 let), ale i ti neprofesionální. Ti mají povinnost dnem, kdy oslaví 65 let, mít při každé jízdě u sebe doklad o posudku lékařského vyšetření. Povinná prohlídka se následně absolvuje o tři roky později a dále už v intervalu dvou let. Důležité je, že toto potvrzení musíte mít vždy u sebe - dejte si jej tedy do peněženky, nebo nechte v autě. V případě, že vás zastaví a potvrzení budete mít doma, je vám to houby platné - jedná se totiž o přestupek.

Pokud se ale jedná o řidiče, který si o toto potvrzení nezažádal, dopouští se tím hrubého přestupku, který může skončit i zákazem řízení až na jeden rok a tučnou pokutou. Ve svém zájmu je tedy lepší si to hlídat. Navíc, jestliže senior bez platného posudku způsobí dopravní nehodu, může se stát, že sice pojišťovna vyplatí odškodné obětem nehody, ale tuto sumu následně bude po viníkovi vymáhat. A jak víme, tak u dopravních nehod často nejde pouze o deseti tisíce.

Kde potvrzení dostanu?

Nejjednodušší je zajít k praktickému lékaři, který provede důkladnou prohlídku a pokud je to možné, vystaví posudek o zdravotní způsobilosti. V této oblasti by měl být lékař zodpovědný a přiklepnout pozitivní posudek opravdu jen řidičům, kteří to na silnicích opravdu zvládnout. V jeho kompetenci je i možnost, poslat pacienta na další podrobnější vyšetření - jako je třeba k očaři nebo psychologovi. Samozřejmě tato záležitost není zadarmo. Prohlídka je zpoplatněna a každý doktor to má jinak. Většinou se částka pohybuje od 200 do 500 korun.

Jestliže lékař neuzná seniora schopným pro řízení motorových vozidel, je povinen tuto skutečnost oznámit na úřad. Ten následně držiteli řidičského oprávnění buď podle posudku omezí nebo vydá zákaz k řízení a senior následně bude muset odevzdat svůj řidičský průkaz.

Nejčastějšími příčinami, proč jsou senioři zbaveni schopnosti řízení motorových vozidel, jsou neurologická onemocnění, která nejčastěji postihují mozek nebo hybnost. Kontraindikace k řízení mohou být rovněž následky po prodělané mozkové mrtvici, koronaviru, případně v důsledku jiného závažného onemocnění.

Trocha lidskosti, ale...

Každý se na stáří připravujeme jinak. A mít možnost se soběstačně někam dopravit je jedna z hlavních výsad seniorů. Bohužel se stává, že často doktoru nenahlásí změnu svého zdravotního stavu ze strachu, aby o možnost jezdit nepřišli. Na druhou stranu jsou tímto trochu sobečtí ke svému okolí, protože na silnicích je to občas dost nevyzpytatelné a nejeden senior tak může způsobit dopravní nehodu. Jedná se tak o citlivé téma nejen pro samotné seniory, ale i například pro Ministerstvo dopravy, které se snaží míru nehodovosti seniorů nějakým způsobem regulovat. Posudky o způsobilosti tak nejsou žádnou diskriminací, ale spíše prevencí.

Nicméně ne každý člověk nad 65 let není aktivní nebo čilý. Stát na takové lidi myslí, aby jim pomohl se zlepšovat. Každoročně se v Česku uskuteční několik kurzů bezpečné jízdy právě zaměřené na lidi nad 65 let. Připravují je na zvládnutí nových situacích na silnicích tak, aby se vždy dostali v bezpečí domů oni i ostatní. Rovněž seniory informují o nové legislativě, přeci jen před 30 lety platilo něco jiného než právě teď a je nutné to znát. Jedním z takových projektů, který je navíc zdarma, je například program Jedu s dobou.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články