PRÁCE 🧰

Kdo musí platit silniční daň v roce 2024?

16. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V roce 2023 došlo v Česku ke dlouho očekávané změně v oblasti silniční daně. Zmíněná změna přinesla mnohým motoristům úlevu. Okruh řidičů, kteří musí silniční daň platit, je ale stále poměrně široký. Koho se bude tato povinnost týkat v letošním roce?

Jak je to se silniční daní v roce 2024

Kdo platí silniční daň?

Silniční daň je jednou z přímých daní, které musí v roce 2024 platit majitelé motorových vozidel nad 12 tun určených k podnikání. Povinnost se týká řidičů nákladních aut N s druhem karoserie BA nebo BB, tahačů návěsů, kteří jsou zapsáni jako provozovatelé v registru silničních vozidel. Stejná pravidla platí také pro řidiče silničních tahačů a přívěsů. K placení silniční daně je potřeba se registrovat a poté podat přiznání k silniční dani.

Jak se registrovat k silniční dani?

Registrovat se můžete elektronicky prostřednictvím daňového portálu Finanční správy nebo vyplněním tzv. „růžového formuláře“. A to ve chvíli, kdy vám vznikne povinnost silniční daň odvádět (typicky od doby, kdy začnete využívat automobil nad 12 tun pro účely podnikání).

Přiznání k silniční dani má pouze dvě strany a v porovnání s ostatními daňovými formuláři je jeho vyplnění poměrně jednoduché. Na první straně tohoto přiznání jsou údaje o poplatníkovi a na druhé straně údaje o předmětných vozidlech a celková výše silniční daně.

Mohlo by vás zajímat: Je-li vaše vozidlo registrované v cizině, silniční daň za něj neodvádíte a nepodáváte kvůli němu ani daňové přiznání. To samé platí i pro vozidla, která v ČR registrovaná jsou, ale provozujete je pouze v zahraničí.

Kdy se platí silniční daň?

Termíny jsou u silniční daně alfou a omegou. Pokud je nedodržíte, vystavujete se riziku sankcí a tučných pokut. Daňové přiznání k silniční dani za rok 2023 bylo potřeba podat do 31. ledna 2024. Pokud vám v letošním roce vznikne povinnost hradit silniční daň, je potřeba daňové přiznání za rok 2024 podat do konce ledna 2025. Do stejného data je potřeba uhradit vypočtenou daň.

Jak bude probíhat platba silniční daně za rok 2024?

Dříve bylo potřeba platit tuto daň pomocí záloh. Zálohy na silniční daň byly nově zrušeny, takže daň se platí jednorázově. Nové částky silniční daně pro nákladní auta jsou uvedeny v příloze zákona o silniční dani a pohybují se od 800 do 24 200 Kč. Silniční daň zaplatíte v ideálním případě příkazem z vašeho bankovního účtu.

Předčíslí bankovního účtu pro platbu silniční daně činí 748, variabilním symbolem bude vaše daňové identifikační číslo (DIČ). Pokud nemáte DIČ, pak uvádíte rodné číslo. Konstantní symbol je 1148 při převodu peněz z účtu a 1149 při hotovostní platbě běžnou poštovní poukázkou.

Co se stane, když u silniční daně nedodržíte termíny?

Pokud daňové přiznání nedodáte ve stanoveném termínu a platbu silniční daně provedete se zpožděním, je potřeba počítat se sankcí. Penále za opožděné podání přiznání k silniční dani je stejné jako u ostatních přiznání a činí 0,05 % z vypočtené daně za každý den. Prvních pět pracovní dní je ovšem finanční úřad většinou shovívavý. Potom může činit maximální postih 5 % nebo až 300 000 korun.

Praktický tip závěrem: Pamatujte na to, že pro finanční úřad je rozhodující, kdy má peníze na účtu, nikoli to, že jste je ke zmíněnému datu odeslali. Platba silniční daně za rok 2024 by proto měla z vašeho bankovního účtu odejít nejpozději ve čtvrtek 30. 1. 2025. Připsaná bude v nadcházejících 24 hodinách.

Zdroj info: Zákon č. 16/1993 Sb. v aktuálním znění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články