PRÁCE 🧰

Kde jsou policejní hlídky a radary?

20. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Policejní nebo obecní radar je věc, která má udržovat na silnicích pořádek. Co si budeme povídat, dost často je to spíš tak trochu past. Naštěstí ale jsou způsoby, jak včas poznat, kde se policejní radar nachází.

Kde jsou policejní hlídky?

Články na téma policie na silnicích:

  1. Jak se chovat při policejní kontrole?
  2. Pokyny policistů
  3. Kde jsou policejní hlídky? - právě čtete
  4. Policejní motorka BMW R 1250 RT
  5. Co mít u sebe při dopravní kontrole? - již brzy

Sledujte silniční provoz

Policisté se někdy mají tendence s radarem trochu schovávat. Nejčastěji mají škodovky bez označení a měří na takovou vzdálenost, aby řidič neviděl včas, že je měřen, případně měří přímo z auta, což je asi nejčastější případ. Jenže takové auto vybavené radarem musí stát skoro rovnoběžně se silnicí a čumák mu bude mířit směrem ke sledovanému směru, což je první vodítko. Druhým vodítkem může být blikání protijedoucích řidičů. Když vás problikne protijedoucí auto, zkrátka zpomalte a jeďte skutečně předpisově, pravděpodobně je někde před vámi policejní radar nebo hlídka.

Aplikace

Velmi dobrým pomocníkem může být technika. Vše je přes internet propojené a prakticky každý má v kapse malý počítač vybavený krom jiného GPS čipem. Je tedy snadné dát přes patřičnou aplikaci vědět ostatním, že je někde nějaký problém - třeba radar.

Radarbot: Detektor radarů

Aplikace, která byla vytvořena přesně k tomu jedinému účelu - hlášení radarů a varování ostatních. V neplacené verzi se sice musíte smířit s reklamami, ale i tak je to lepší než pokuta. Funguje to celé samozřejmě na komunitním sytému, kdy každý uživatel může hlásit radar, policii, ale i jiné události na trase. Při jízdě se pak všem, kteří míří do daného úseku zobrazí oznámení s varováním. Lze samozřejmě používat společně s navigací, kdy Radarbot běží na pozadí.

Waze

Oblíbená navigační aplikace, u které sice lze mít drobounké výtky k jejím snahám protáhnout řidiče často opravdu těmi nejzapadlejšími uličkami, ale má velkou komunitu fanoušků a uživatelů. A právě ti mohou bez problémů a velmi jednoduše hlásit, co se děje na cestě. Hlášení se odešle na server a začne se zobrazovat ostatním. Ti mohou buď potvrdit, že daná událost (zácpa, radar) na cestě stále je, nebo už ne. Dozvíte se tak o radarech stacionárních, úsekových, ale i o policejních hlídkách. Je navíc zcela bez reklam!

Další appky

V telefonu můžete mít samozřejmě více nejrůznějších aplikací, které zvládnou varovat před radary. Databáze těch spíše stacionárních se dá zakoupit i jako rozšíření třeba v navigaci Sygic nebo TomTom. Radarbota a zejména Waze ale zatím podle našich zkušeností nic nepřekonalo a používáním jedné nebo druhé appky víte dopředu o cca 95 % radarů. Tou nejlepší radou ale samozřejmě je - jezděte podle dopravních předpisů a hlídejte si rychlost.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články