PRÁCE 🧰

Kde najdete snímač teploty chladící kapaliny?

20. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Vše o chladicí kapalině Problémy (chladicí kapalina) Rádce motoristy

Chladicí kapalina má v autě nezastupitelnou funkci. Proto je třeba, aby měla správnou výšku hladiny i složení. Oba tyto parametry je potřeba hlídat.

Čidlo teploty chladící kapaliny - kde ho najdete?

Články na téma teplota chladící kapaliny:

  1. Čidlo teploty chladící kapaliny - kde ho najdete? - právě čtete
  2. Teplota chladící kapaliny – jaká je správná?
  3. Čidlo teploty chladící kapaliny – kde ho najdete?

Chladicí kapalina v autě, k čemu slouží?

Chladicí kapalina má v autě jasný úkol. Tím je odvod tepla od motoru. Tento proces je možný díky oběhu tekutiny kolem motoru, kde na sebe vezme teplo, které motor vytváří. S ním pokračuje v cirkulaci v chladicím potrubí a v chladiči se díky působení proudícího vzduchu opět ochladí.

Je třeba, aby tato cirkulace probíhala i v zimním období. Složení směsi proto musí být nemrznoucí. V opačném případě by mohlo dojít k poškození motoru kvůli přehřátí nebo protržení některé části chladicí sestavy.

Kromě chlazení by měla kapalina také pečovat o jednotlivé součástky. U kovových částí je třeba předcházet korozi, plastové a gumové je třeba chránit před popraskáním a křehnutím materiálu.

Čidlo teploty chladicí kapaliny

Aby bylo možné kontrolovat funkci chladicí kapaliny, je v motorovém prostoru instalované čidlo. V různých modelech vozů je třeba hledat čidlo na různých místech. Některé vozy mají měřič chladící kapaliny instalovaný na chladiči, jiné na chladicím potrubí. V jiných vozech je třeba hledat snímač chladící kapaliny na hlavách válců nebo na termostatu.

V případě, že dojde k poruše čidla teploty chladící kapaliny, je třeba ho vyměnit. Domácí kutilové mohou náhradní snímač chladicí kapaliny koupit ve specializovaném obchodě nebo objednat v e-shopu. Pokud si netroufnete vyměnit špatné čidlo teploty chladící kapaliny sami, můžete se objednat na prohlídku do autoservisu.

Čidlo hladiny chladicí kapaliny

Kromě čidla teploty chladicí kapaliny jsou v motorovém prostoru i rysky pro kontrolu hladiny tekutiny. Ty najdete přímo na nádobě, kde se kapalina nachází. Najdete zde jednu rysku pro minimální výšku hladiny a druhou pro maximální. Výška chladicí kapaliny by měla dosahovat mezi tyto dvě rysky. Pokud by poklesla pod minimální hodnotu, vzniklo by riziko, že chladicí kapalina nebude moct plnit svou funkci. Proto je třeba ji pravidelně kontrolovat a doplňovat buď přímo chladicí kapalinou, nebo destilovanou vodou.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články