PRÁCE 🧰

Jedeme na výlet: Lom Velká Amerika

11. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Je jedno, jestli je víkend nebo všední den, stejně tak jestli svítí slunce nebo je pod mrakem. Návštěvníci se nezaleknou ničeho a směle vyráží na výlet.

Tip na výlet: Lom Velká Amerika

Velká Amerika je tak profláknutým místem, že neexistují snad jiná místa, která by navštívilo tolik lidí, ba ne určitě taková jsou. Pokaždé totiž, když testuji auta na Karlštejnsku, jedu kolem tohoto lomu a o hezkých víkendech je to hotová katastrofa. Člověk se musí důmyslně vyhýbat protijedoucím autům, neboť ta zaparkovaná stojí leckdy i hloupě do zatáčky - za sebou vedle sebe, jakoby návštěvníci nebyli inteligentní tvorové a účastníci silničního provozu.

Jestliže tedy patříte do sorty lidí, kteří nikdy na Americe nebyli, pak doporučuji si vybrat, kterýkoliv jiný den než jen pátek až neděle a zejména se vyhnout těm prázdninovým návalům. Zbývají nám tak sice chladnější podzimní a zimní dny, ale za to s minimem návštěvníků. Nezapomeňte si tak pevnou obuv a nepřibližujte se v rámci svého bezpečí příliš k okraji.

Pokud tedy budete mít štěstí, najdete místo na zaparkování hned na malém parkovišti. Ještě jedno se nachází skryté mezi stromy o kousek dál, jen pozor při nepříznivém počasí je vjezd zablácený zrádnými kalužemi, tak to asi nebude moc vhodné pro auta s nízkým podvozkem.

Tip na výlet: Lom Velká Amerika

Neporušujte zákazy

Zejména kvůli některým lidem (ale také bohužel sebevrahům) se na určitá místa přidělaly zábrany. V letním období totiž azurová jezírka lákají k ideální koupačce, jenže vstup do nitra lomu je zakázaný, stejně tak zůstává uzavřená vstupní brána - dovnitř mohou přes ní jen vyvolení. Najdou se ale odvážlivci, kteří se dolů vydávají po své ose, tedy slézáním. Pokud se ale jedná o nezkušené jedince, hrozí nebezpečí pádu s fatálními následky. Koupání si tedy nechejte na lépe přístupná místa.

Kolem dokola a zpět

Celý lom se dá projít dokola a zabere to zhruba hodinu času, někdy i méně, záleží jak moc pomalu jdete a jak často se zastavujete na vyhlídkových místech. Ale pokud chcete jen rychlou fotku na Instagram a zase jet o dům dál, tak jedna z vyhlídek se nachází hned u parkoviště. Mám dojem, že ale tento krok nepotěší vaší drahou polovičku, které se podařilo vás konečně vylákat na výlet. Pro jednou to snad přežijete, ne?

A stojí tedy za to výlet? Ano i ne. Záleží na tom, jak moc si rozumíte s davy turistů, kteří vyrazili na místo se stejným účelem procházky jako vy. Na druhou stranu, když vychytáte ten správný den, tak šeptající listí a zapadající slunko za obzorem budou představovat tu správnou romantiku třeba i pro žádost o ruku.

Zdroj médií: Redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články