PRÁCE 🧰

Tip na výlet autem: Poznejte Nový Svět v Praze a nahlédněte do oken slavných Čechů

16. 12. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Může se zdát, že znáte každý kout Prahy, ale přeci jen se tu nachází místo, na kterém se zastavil čas a kde kdysi žili slavné české osobnosti. A možná jste o jeho existenci dlouho nevěděli, tak jako já.

Tip na výlet: Nový Svět v Praze

Do Nového Světa mě přivedla spíše náhoda. Často mi o místě vyprávěla kamarádka, přesněji tedy o kavárně, kam chodí. Nedalo mi to a rozhodla jsem se tam vyrazit. K místu se dá dostat buď tramvají. Stačí vystoupit na zastávce Pohořelec nebo pokud pojedete autem, pak můžete zkusit štěstí a zaparkovat poblíž Pohořelce, ale jistější bude auto odstavit třeba někde na odstavném parkovišti nebo v obchodním centru a dojet sem právě tramvají.

Tip na výlet: Nový Svět v Praze - Loreta

Od zastávky je to asi deset minut. Ještě před tím se ale zastavíme na Loretánském náměstí, kde se nachází jak Černínský palác, který má mimochodem krásnou zahradu. Ta je v létě otevřená i pro veřejnost, tak i Loreta, k níž se váže jedna legenda. Kdysi, když v zemi propukl mor, zemřela jednomu pláteníkovi manželka a hrozilo, že přijde i o dceru. Vydal se tak poprosit o pomoc Pannu Marii, aby mu dceru zachránila. Tak se i stalo. Později mu jeho dcera vyprávěla o snu, kde viděla andílky, kteří nesli na zádech zvony. Pláteník se tak rozhodl, že jako vděk vyrobí do věže Lorety zvonkohru - a ta je tu dodnes.

Když budeme pokračovat dál po náměstí, narazíme za chvíli na začátek naší cesty. Jistotou je, že v Novém Světě bydlelo mnoho Čechů, a tak jakmile projdete ulicemi jakoby na vás vydechla historie a možná vás zamrazí i v zádech.

Mapa Nový Svět

Co dům, to slavný Čech

Na začátku v postranní ulici se nachází dům č. 2, kde dlouhá léta žil režisér Karel Kachyňa, kterému se dají připsat filmy jako Smrt krásných srnců, Láska mezi kapkami deště a nebo Král Šumavy. Této uličce se ale vyhneme a jdeme dál směrem dolů po té hlavní. Při dalších krocích narazíme na dům malíře Jana Zrzavého a také dům s ateliérem, který byl domovem výtvarníka a filmaře Jana Švankmajera.

Za chvíli se dostaneme na "náměstíčko". Zde se nachází dvě zajímavé budovy. Tou první je Romantický hotel U Raka. Jedná se o roubenku se šindelovou střechou, která neodmyslitelně patří k jednomu dlouholetému přátelství. Dům kdysi zakoupili Ota Pavel a Arnošt Lustig. Pokud se zrovna tady nechcete ubytovat, pak si můžete dát jen dobrou kávu, ale pozor v létě bývá narváno, a tak si na místo budete muset počkat. Další raritou je maličký růžový dům, který má jen jedno okno a žádné dveře. Vchází se do něj skrz jiný dům - přesněji z domu č. 27, ve kterém žil grafik Jiří Andrle.

Od náměstíčka se dáme doprava do ulice, kde se nacházejí další domy. Například ona kavárna Nový svět, která sídlí v budově s názvem U Zlaté hvězdy. Pokud vás přepadne hlad nebo žízeň, tady ji určitě uspokojíte. Jen nutno podotknout, že i když se v Novém Světě zastavil čas, ceny rozhodně ne. A tak možná bude lepší, když v cestě budeme pokračovat dál, protože o kousek vedle se nachází dům U Zlatého beránka. Tady žil malíř Miloš Kurovský. A v domě U Zlatého stromu bydlel zase stvořitel pohádkové postavy pana Tau a to Jindřich Polák

Tip na výlet: Nový Svět v Praze - ulička v Novém Světě

Jistou dominantou zdejší ulice je dům U Zlatého hroznu, který svým vzhledem nezapadá mezi ostatní šeď. Je totiž červený a třípatrový. Stojí tu od konce 17. století a je zdoben bohatými freskami a benátskými zrcadly. Žil v něm klavírista Rudolf Friml, za jehož sestrou často a dlouho docházel Karel Hašler. Když se ale vydáme dál, dostaneme se k ještě staršímu domu, který v ulici stojí od středověku - je to dům U Zlaté hrušky. Dnes se zde nachází luxusní restaurace, kdo by to jen řekl, že v minulosti to bylo spíše sídlo všelijaké pochybné existence Prahy.

Poslední dům, který navštívíme, je dům U Zlatého noha. Ten se stal slavným, neboť v 16. století zde pobýval astronom Tycho Brahe, kterého pozval na císařský dvůr samotný Rudolf II. Bohužel se mu stala osudnou hostina u Petra Voka, po které mu selhaly ledviny a on o dva týdny později zemřel. Tedy údajně dle legendy, ve skutečnosti to mohlo být přeci jen trochu jinak, ale kdo ví.

Poslední dům a my jsme na rozcestí, kam dál? Můžete se vydat například na Pražský hrad a pokochat se jeho zahradami nebo se stavit v jiné slavné ulici - v Zlaté uličce, která se nachází za starým purkrabstvím. Kdo nechce na Hrad, může obejít celý blok až směrem k Pohořelci, kde můžete následně navštívit Strahovskou knihovnu. Ta je mimo jiné jednou z nejkrásnějších knihoven v Evropě.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články