PRÁCE 🧰

Jak spustit regeneraci DPF?

3. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

DPF filtr je skvělá věc, která omezuje množství lidskému zdraví nebezpečných emisí. Bohužel umí taky docela pozlobit, zejména pokud se nespouští regenerace v pravidelných intervalech.

Regenerace DPF – jak ji spustit?

K čemu slouží DPF filtr?

DPF neboli filtr pevných částic zachycuje jemné částice, které vznikají při procesu spalování palivové směsi v motoru. Obecně jsou zdraví nejškodlivější ty nejmenší částice, kterých se plíce jen velmi obtížně zbavují, většina jich v plicích zůstává, zvyšují riziko vzniku rakovinu, ale i dalších respiračních onemocnění. Jsou to tak jemné částečky, že dokonce přecházejí do krevního oběhu. Část jich však umí zachytit právě DPF, ve kterém se postupně hromadí.

Jakmile se DPF filtr do určité míry zaplní, řídící jednotka to pozná. Zaplněný filtr způsobuje diferenci tlaku před ním a za ním, takže lze usoudit i to, jaká je míra jeho zaplnění. Když je dosaženo určité hodnoty, spustí řídící jednotka regeneraci, respektive čeká na vhodnou chvíli pro její spuštění.

Proces regenerace obvykle probíhá buď neustále (benzinové motory), dovstřikem, a nebo přes samostatný vstřikovač před samotným filtrem. Ve zkratce je nutné DPF ohřát tak, aby se nečistoty v něm usazené vypálily, a to doslova.

Jak vynutit regeneraci DPF

Obecně není nutné moc řídící jednotku k regeneraci přesvědčovat. Stačí jet delší dobu ustáleným tempem a se zahřátým motorem. Většina aut má nějak vydefinované podmínky, za kterých lze regeneraci spustit, pokud se to delší dobu nedaří, začnou z nich slevovat.

Pakliže máte pod kapotou diesel s DPF, je ideální jednou za čas, třeba každých 200 kilometrů, jet delší trasou po dálnici nebo rychlostní silnici, kde budou vhodné podmínky pro regeneraci. Obvykle se při ní zvedne spotřeba a lze pozorovat vyšší kouřivost motoru. Nebojte, netrvá to dlouho, většinou pár minut až půl hodiny.

Některé vozy, například koncern VW to dělá u Multivanu, mají i speciální tlačítko na spuštění regenerace. Tu lze tak spouštět ručně, přičemž hlavním pravidlem je, nedělat to třeba v lese nebo ve vysoké trávě. Regenerace dost zahřívá výfuk a může tak způsobit i požár.

Regenerace DPF přes diagnostiku

Docela dobrým způsobem, jak se podívat na kondici DPF je, připojit diagnostiku a zjistit situaci. Při tom se dá rovnou i regenerace spustit, takže proběhne celá, a tak jak má, tedy bez přerušení. Je to servisní úkon, který samozřejmě zaplatíte.

Zdroj info: motor1, engineering explained, carnaddriver.
Zdroj médií: Depositphotos.
Oldřich Halfar, 3. 3. 2024 18:29
Ano je potřeba lidem vnutit tento všemi chváleny bazmekt, stejně tak jak elektromobil.

Podobné články