PRÁCE 🧰

Jak se připravit na cestu do Chorvatska (2022)

4. 6. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Před cestou do zahraničí je dobré sebe i auto malinko připravit a zmenšit tak riziko, že se stane nějaká lapálie, která se může hodně prodražit.

Jak se připravit na cestu do Chorvatska

Jak připravit auto

Obligátní rada zní – zkontrolujte veškeré kapaliny, které v autě jsou, případně je doplňte. Jestli už se blíží interval výměny oleje, raději dejte nový před cestou, motor to na dlouhé cestě ocení, stejně tak turbo, které bude při cestě po dálnici v záběru prakticky neustále. Mrkněte i na vzorek pneumatik, opět platí, že pokud už je to na hraně, je lepší koupit nové.

Když už budete u těch kol, tak omrkněte brzdy. Největší prověrkou jsou pro ně táhlá klesání, proto jestli máte kotouče s destičkami „na hraně“, raději je vyměňte. Ať nejste pod kopcem rychleji, nežli vám je milé. Vyplatí se i změřit obsah vody v brzdové kapalině, což zvládne i každý autoservis. Pokud bude v brzdovce 3 % vody a více, vyměňte ji.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Co přibalit s sebou na dovolenou do Chorvatska

Jeden můj známý měl v autě namísto rezervy lepicí sadu a po defektu kousek před Splitem hořce litoval – sada mu byla k ničemu, protože díra byla moc velká (nebo může taky být na boku pláště). Od té doby si před každou delší cestou hodí du kufru rezervu zabalenou v potravinářské fólii, aby se od ní nic neušpinilo, k ní přibalí i hever a klíč na kola. Ovšem dává ji ne do takového toho lavoru na dně zavazadlového prostoru, protože ten tam nemá. Lupne ji prostě na dno, pod kufry a tašky. Je to sice náklad navíc, zabírá místo, ale když dojde na lámání chleba, je to lepší než čekat tři hodiny na asistenční službu. Takhle prostě kolo během deseti minut vyměníte a nejste na nikom závislí.

Ještě se vrátíme k těm kapalinám – litrovka oleje se vejde pod sedačku, pro sichr je dobré ji s sebou mít. Když se do kufru k nákladu vejde ještě balení kapaliny do ostřikovačů, ušetříte. Ne čerpacích stanicích bývají hodně, hodně drahé.

Praktický tip závěrem: Do Chorvatska vyráží každým rokem statisíce řidičů. Pokud patříte mezi ně, sjednejte si cestovní pojištění, které vás zaručeně ochrání na cestách. Pro ušetření času a možnosti porovnání nabídek můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Chorvatska

Samostatnou kapitolou jsou pojistky a žárovky. Ty sice už nejsou v povinné výbavě, ale s ohledem na jejich velikost je lepší je s sebou táhnout a nepotřebovat než naopak. U pojistek vezměte od každé hodnoty minimálně dvě. Vhod přijde i oblíbená „americká páska“, která zvládne opravit prasklý nárazník nebo dočasně uchytit urvané zrcátko. Omotat se s ní dá v nouzi nejvyšší i prasklá hadice.

Posádka by si samozřejmě měla vzít nějakou sváču, obligátní řízky jsou v pořádku, nicméně je to potravina, která je dost tučná a má tendence uspávat. Větší parádu uděláte s ovocem nebo zkrátka něčím lehčím. Krom jídla se hodí i pití. Optimální je voda, každopádně pro všechny případy doporučíme do kufru přidat i jednu pětilitrovou lahev/kanystr. Závada na dálnici a následné čekání na odtahovou službu se může protáhnout uprostřed sezóny klidně na pět hodin (vyzkoušeno). Schovat se pak není kam, tělo se potí a tekutiny je nutné doplňovat. V takové situaci je každý litr vody cenný. A při nejhorším můžete obyčejnou vodu nalít i do chladiče.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Pokud pojedete podle navigace v telefonu, tak na beton využijete i palubní nabíječku, respektive takovou, která se dá zapojit do autozásuvky. Když bude mít více USB výstupů, mohou dobíjet i ostatní.

Nakonec ještě jedna věc, kterou si vezměte – toaletní papír. Poslouží nejen v případě, že na vás přijde akutní potřeba cestou k moři, ale poslouží i jako nouzový ubrousek nebo třeba vysoušeč rozlitého pití.

Na co nezapomenout: Jednou z věcí, kterou se také hodí mít ve výbavě při cestách do zahraničí, je připojištění. Zvládne totiž pokrýt rizika, která nechce na dovolené řešit žádný řidič (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články