PRÁCE 🧰

Evropské metropole mají inteligentní naváděcí systém, ten pražský je ale ohrožen

11. 11. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Magistrát hlavního města má v plánu odstranit 1800 informačních a směrodatných tabulí z důvodu omezení vizuálního smogu. Často se ale jedná o navigační systém "posledního kilometru", například ukazatele vjezdu do prodejny.

Směrové tabule

Směrové tabule neobsahují reklamu. Je tedy pravděpodobné, že po odstranění těchto cedulí se dostaví opačný efekt a vizuální smog spíše poroste. Informační a směrové tabule jsou regulovány přísnými pravidly, které vytváří město Praha.

Směrovky nejsou černou reklamou

Naváděcí systém využívá každé velké město nejen v Evropě. V Praze tyto tabule fungují už 20 let, a tak je zarážející, že by se najednou situace měla měnit. Na tabule si zvykli jak podnikatelé, tak turisté i místní obyvatelé - kteří se podle nich často řídí. Tabule nemohou obsahovat žádnou reklamu. Jejich obsah i znění se přesně definují a regulují.

Naleznete na nich vždy logo firmy, dále pak směrovou šipku a vzdálenost do objektu. Prakticky řečeno se jedná jen o formu sdělení v dané lokalitě, která nikoho neobtěžuje. Často je těžké najít dle navigace správný vjezd do provozovny nebo firmy, a tak se hodí mít na očích "směrovku", která tento problém vyřeší za navigaci.

Zrušení tabulek by mohlo iniciovat aktivitu podnikatelů, aby podnikly nelegální kroky k navádění svých klientů do provozoven. Směrodatné tabule by se pak mohly objevovat na fasádách domů nebo plotech, a to v různých velikostech a barevných provedení. Zákaz naváděcích tabulek by vedl jen k problémům a právě k vzniku nechtěného vizuálního smogu.

Podnikatelé budou mít zjevně ještě dlouhé rozhovory s magistrátem. Jestli budou úspěšní nebo kam nakonec celá situace vyústí, není zatím jasné. Každý se ale sám sebe jistě ptá, proč by se mělo rušit něco, co zde funguje tolik let a nikomu to nevadí. Místo toho, aby se řešily důležitější věci, které nesnesou odkladu - tedy, jak pro koho. 

Zdroj médií: Smerovetabule.cz.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články