PRÁCE 🧰

Co je referenční vůz a k čemu slouží?

6. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ve světě aut se můžete setkat s různými pojmy. Mezi ně patří i referenční vůz, který se může stát výhodnou a bezpečnou koupí pro určitou skupinu zákazníků.

Co to jsou referenční vozy?

Často v nabídkách autosalonů můžete narazit na tzv. referenční vozy. To jsou auta, která používají firemní zaměstnanci. Od toho lze očekávat, že budou udržovaná a pravidelně servisovaná. Nicméně neznamená to, že by se tyto vozy používaly k denní jízdě za výkonem povolání. Řízení a užívání těchto aut má svá pravidla.

Nikdy se tak v nabídkách nesetkáte s automobilem, který by měl najeto více jak 30 tisíc kilometrů. Pro využívání jsou přesně stanovené kilometrové limity a rovněž také stáří auta (nejčastěji jsou to dva roky). Vypadá to tedy jako ideální kousek pro koupi, jenže jednu nevýhodu to přeci jen má.

Nevýhoda referenčních vozů

Tím menším mínusem je fakt, že nikdy nezjistíte, jak s autem předchozí uživatel jezdil a jak s ním zacházel. Po čase se tak mohou začít ukazovat nějaké nedostatky, třeba že vám dřív odejde spojka, protože řidič na ní často stál i když prakticky na ní nohu mít položenou nemusel. Případně auto není dobře zajeto a nevyužívá svůj veškerý potenciál. S tím je potřeba se smířit, avšak nechceme tvrdit, že mezi námi existují jen špatní řidiči, ba naopak, pokud se auto dostalo do rukou někoho zkušenějšího, mohla by to být doslova výhra - bohužel to, kdo auto řídil nikdy nezjistíte. Je tedy nutné dopředu počítat s oběmi variantami.

Pokud se tedy rozhlížíte po ojetině, protože přímo na nové auto nemáte dostatek financí a ojetinu se statisíci najetými kilometry nechcete, je referenční vůz jednou z lepších možností. Ostatně ve světě ojetin je to to nejlepší, co můžete dostat, když do svého rozhodování zahrnete následující pozitiva:

  • téměř nové auto
  • pár desítek tisíc kilometrů najeto
  • pravidelně servisováno
  • po prvním majiteli
  • výhodnější cena

Zdroj info: Auto Poly, Tip Cars.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články