PRÁCE 🧰

Cestování se psem do Chorvatska - tipy na pohodlnou jízdu

14. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Cestování se psem

Je logické, že když máte doma čtyřnohého přítele, tak ho asi chcete vzít na dovolenou s sebou. Ostatně, je to člen rodiny. Jenže cestování s pejsky má svá specifika, a to zejména v případě zahraničí.

Se psem do Chorvatska pohodlně a bezpečně

Články na téma se psem do Chorvatska:

  1. Do Chorvatska se psem
  2. Se psem do Chorvatska pohodlně a bezpečně - právě čtete

Pravidla pro cestování se psy do Chorvatska

Jako u většiny civilizovaných zemí je v případě Chorvatska nutné se držet určitých pravidel:

  • Pes musí být označen mikročipem podle normy ISO 11784 nebo 11785. Tetování vám v Chorvatsku neuznají a bez označení tam zkrátka pejsci ze zahraničí nesmějí.
  • Zvíře musí mít europas. Ten se nazývá „Pas zvířete v zájmovém chovu“, má jednotný formát a vystavuje ho veterinář registrovaný pro vydávání pasů krajskou veterinární správou. Pes musí cestovat se svým oprávněným majitelem, který je uvedený v pasu. Pakliže tomu tak není, musí mít jeho dočasný páníček zmocnění od majitele.
  • Pes musí mít očkování proti vzteklině. Nezapomeňte, že i to má svá pravidla – při očkování musí již být pes označen, očkování musí být zaznamenáno v pasu, a to včetně platnosti. První očkování je platné až 21 dní po aplikaci, takže i na toto pamatujte.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Jak psa v autě zabezpečit

Povezete-li psa v autě, musí být zvíře buď v postroji připoutaném k bezpečnostnímu pásu, případně jsou i postroje určené k uchycení do zámku pásu. Další možností je přepravní box. Hodí se spíše pro menší plemena, která se tak dají přepravovat na sedadlech. Opět je však nutné box bezpečně zajistit, nejčastěji bezpečnostním pásem. Velká plemena se budou cítit nejlépe asi v adekvátně velikém boxu určeném do zavazadlového prostoru vozidla. Co však nikdy nedopusťte, je pes v autě za jízdy na volno. V případě nárazu ohrozíte nejen jeho zdraví, ale i zdraví posádky. Pětikilový psík má při dálničních rychlostech hybnost, kterou vám bez problémů zlomí vaz.

Rada pro vás: Pakliže letos vyrážíte do zahraničí na dovolenou, buďte na vše dostatečně připraveni a sjednejte si cestovní pojištění. Pro ušetření času i financí se vám vyplatí uzavřít cestovko přes online kalkulačku. Snadno a rychle vyberete nabídku přesně dle vašich představ.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Jak psovi cestování v autě zpříjemnit

Abyste se vy i pejsek cítili v pohodě, je dobré zapnout v letních vedrech klimatizaci. Psi mají proti lidem zásadní nevýhodu v daleko méně účinné termoregulaci. Přehřátí tedy hrozí daleko dříve než u člověka, na to nezapomínejte ani u odstaveného auta se zvířetem uvnitř. Je dobré dělat třeba každé dvě hodiny zastávku, pejska vyvenčit a především mu dát napít. V autě se někteří psi nudí, jiní to milují, protože za okénkem se pořád něco děje a je stále co sledovat. Když už jsme u těch oken – nedoporučujeme ho otevírat a vystavovat chlupáče neustálému průvanu.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Jak vybavit auto pro cestování se psem?

Spousta automobilek nabízí pro pejskaře celé řady příslušenství. Od zmíněných přepravních boxů, přes velmi užitečné ochrany zadních nárazníků před poškrábáním, až po ochranu zadních sedadel. Nemusíte hned sahat po obvykle docela drahém originálním řešení od automobilky, ale minimálně stojí za to, hodit na sedadlo, kde bude pes, nějakou deku, ať nedojde k poškození potahů.

Berete s sebou pejska k moři? Dejte nám vědět v komentářích!

Na co nezapomenout: Kromě vašeho čtyřnohého parťáka je třeba dávat na cestách pozor také na sebe a své vozidlo. Vyhněte se nepříjemnostem jako je havárie, krádež nebo vandalismus a sjednejte si připojištění. Rizika můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: europa.eu.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články