PRÁCE 🧰

Brzdové okruhy - jaké jsou možnosti jejich zapojení?

3. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Technologie

Už se nám tady rozmáhá takový nešvar, kdy brzdy i řízení není hydraulické (mechanické), ale po drátě. Ale nebojme se té historie a pojďme se podívat na to, jak ta stará dobrá klasika u brzd rozděluje okruhy, která zabezpečí, že auto zastaví vlastně vždy.

Na brzdy jsou potřeba dva okruhy. Jak je ale uspořádat?

Dvouokruhové brzdové systémy jsou běžně používané v moderních automobilech kvůli své vyšší spolehlivosti v porovnání s jednookruhovými systémy. Tyto systémy mají dvě nezávislé brzdové soustavy, které jsou navzájem odděleny a zásobeny zvlášť. To znamená, že pokud dojde k poruše jedné soustavy, druhá stále funguje a umožňuje řidiči brzdit vozidlo.

Princip dvouokruhových brzdových soustav je poměrně jednoduchý a logický. Každá brzdová soustava se skládá z brzdového válce, brzdových kotoučů nebo bubnů a brzdových hadic. Každá brzdová soustava má také svoji vlastní nádobku s kapalinou pro brzdový systém. Nejsou spojeny. Pokud je použita brzda, hydraulický tlak se vytváří v obou brzdových systémech a tento tlak se přenáší na brzdové kotouče nebo bubny, které zpomalují nebo zastavují vozidlo. Pokud dojde k poruše v jedné brzdové soustavě, druhá brzdová soustava stále funguje nezávisle a umožňuje řidiči bezpečně zastavit auto.

Teorie je zajímavá, ale lidem dalo hodně práce, než vymysleli ideální rozložení okruhů, aby to bylo bezpečné za všech podmínek. Pojďme se podívat na ty hlavní verze, které máme, a popsat si, jak to s nimi je!

Zapojení TT (přední náprava/zadní náprava)

Brzdový systém vozidla využívá oddělené okruhy pro brzdění přední a zadní nápravy s rozdělením brzdné síly v poměru 70:30 ve prospěch přední nápravy. Pokud dojde k poruše předního okruhu, zůstává neporušený okruh zadních brzd s velmi omezenou brzdnou silou. Alternativou může být použití buď bubnových nebo kotoučových brzd na všech kolech, nebo kotoučových brzd vpředu a bubnových vzadu.

Zapojení TT

Zapojení brzdové soustavy "TT" s sebou nese nevýhodu v podobě zásadní změny řiditelnosti vozidla v případě selhání jednoho z okruhů. Například pokud dojde k selhání předního brzdového okruhu, dochází pouze k brzdění zadní nápravy, což může způsobit přetáčivost vozidla se sklonem stáčení kolem jeho svislé osy. To může zásadně ovlivnit chování vozu i reakci řidiče. Auto sice začne brzdit, ale tak divně, že nakonec to vede stejně k havárii.

Zapojení LL (tzv. trojúhelník)

Zapojení LL

Tady se mění i počet písků. Vepředu jsou čtyři na kotoučích. Oba okruhy působí na přední nápravu a také na jedno kolo na nápravě zadní. Rozdělení brzdné síly je 50:50. Problém tu může být také ve zvýšené nestabilitě vozu. Jedno protáčející se kolo a jedno kolo zablokované znamená značný problém pro posuvné síly vozu. Dnes to ale umí vyrovnat ABS a stabilizace.

Zapojení HT (čtyři-dva)

Zapojení HT

Pokud někde uvidíte zapojení typu HI, je to také správně – používají se oba termíny. Jde o to, že jeden okruh působí na všechna kola, druhý jen na přední. Tady nedochází k rotačnímu momentu vlivem blokovaného zadního kola, ale pokud selže větší (H) okruh, výrazně se bude nadlehčovat zadní náprava.

Zapojení HH (čtyři-čtyři)

Zapojení HH

Pokud jsou na všech kolech instalovány kotoučové brzdy se čtyřmi pístky, pak je možné použít tenhle nejdražší, ale nejspolehlivější systém. Oba okruhy působí plně na všechna kola, takže při výpadku jednoho neztrácí vůz nic na své stabilitě

Zajímavost – Diagonální zapojení (X)

Zapojení X

A tady jsme se dostali k zapojení, které je ekonomicky nejvýhodnější, nejjednodušší a na první pohled nejblbější. Jenže není. Je to zapojení brzdových okruhů křížem – tedy levé přední kolo s pravým zadním a pravé přední s levým zadním. Pokud selže jeden brzdový okruhu, je brzděno jedno přední kolo a diagonálně ležící zadní kolo, čímž vznikne stáčivý moment kolem svislé osy. Takže to by se nám auto roztočilo jako káča. Co s tím? Pokud i vzpomenete na některý z našich předchozích článků o poloměru rejdu, tak pokud se nastaví na nápravě jeho záporná hodnota, pak hodnota klopného momentu se vyrovnává a auto jede rovně. Tohle nejde samozřejmě docílit na LL.

Zdroj info: Continental, Brembo.
Zdroj médií: Unsplash Un-liu, Jan Čech.

Podobné články