PRÁCE 🧰

Svítí kontrolka ABS, jaká je příčina?

23. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Co je ABS? ABS je zkratka pro Anti-lock Brake System, který zajišťuje, že se kola při smyku nezablokují a přerušovaným brzděným zůstane zachována možnost i při prudkém zadupnutí brzdového pedálu, auto ovládat. ABS má i svoji kontrolku, jejíž rozsvícení může mít více významů.

Kontrolka ABS: co dělat, když se rozsvítí?

Rozsvícení neznamená nebezpečí

Spousta řidičů má tendence přisuzovat asistenčním systémům, včetně Protiblokovacímu brzdovému systému ABS, až magické schopnosti. Není tomu tak, auto zvládne velmi dobře fungovat i bez nich a běžnou jízdu by to nijak neohrozilo. Proto, když se vám v autě rozsvítí ABS kontrolka, nepanikařte, s velkou pravděpodobností nepoznáte rozdíl a můžete v klidu pokračovat do cíle cesty. Každopádně je to problém, jehož řešení byste neměli odkládat.

Velmi často se kontrolka rozsvítí a zůstane svítit po otočení klíčkem v zapalování, tedy ještě před tím, než se vůz dá do pohybu. To je proto, že řídící jednotka si pokaždé před jízdou zkontroluje vše potřebné a diagnostikuje veškeré systémy auta. Pokud některá z kontrolek nezhasne, znamená to, že daný systém není v pořádku a pravděpodobně je tedy vyřazen.

Brzdy vám pořád fungují

Mezi ty nejnepravděpodobnější scénáře patří ten, ve kterém rozsvícení kontrolky ABS signalizuje, že auto přestalo brzdit. Můžete si to ostatně sami vyzkoušet. Pokud kontrolka zůstala svítit po nastartování, tak prostě zařaďte jedničku, popojeďte o metr a zkuste zabrzdit. Povedlo se? Tak vidíte, nemusíte se zbytečně bát. Jestli ale zkusíte prudčeji zabrzdit na trávě, štěrku nebo třeba náledí, pravděpodobně nebude pedál klepat a brzdění bude nepřerušované. Což znamená, že ABS je skutečně vyřazeno a musíte se tedy obejít bez něj. Brzdy jako takové ale fungují dál normálně.

Co může být špatně?

Je docela dost možností, co všechno se mohlo pokazit. Řešení většiny z nich vás asi finančně nepoloží, ale bude to chtít minimálně napojit auto na diagnostiku, aby se přesná příčina odhalila. Nejčastěji bývá problém v pojistce, kterou stačí vyměnit (to ostatně můžete zkusit i sami), případně ve spínači brzdového pedálu. Problém může také nastat při neodvzdušnění brzd a ABS. Dále může být zanesený konektor, ale i jen vadné čidlo ABS. Jak poznat špatné čidlo ABS? Věnovali jsme se tomu v samostatném článku. Mezi ty dražší závady patří třeba porucha hydraulické jednotky nebo řídící jednotky ABS.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články