PRÁCE 🧰

Kontrolka tlaku v pneumatikách - jak problém vyřešit?

10. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zvýšená spotřeba a sjeté pneumatiky? Pozor na nízký tlak v pláštích. Upozornit vás na něj může kontrolka nízkého tlaku v pneumatikách – jak ji resetovat?

Svítí kontrolka tlaku v pneumatikách? Poradíme, co dělat

Na nízký tlak v pneumatikách vás vůz jednoduše upozorní kontrolkou. Tu byste neměli podceňovat, hlásí se až v případě, že v jednom kole poklesne tlak o více než 25 %. S kontrolkou se setkáte nejčastěji v zimě, protože jsou nižší teploty vzduchu, kvůli kterým klesá tlak v pneumatikách.

Může vás na to upozornit buď řídící jednotka ABS, která porovnává otáčky všech kol a může zjistit fakt, že se jedno kolo točí rychleji – to znamená, že je dole splasklé, tudíž v něm chybí tlak. Na nízký tlak vás může upozornit také čidlo, ukryté přímo v kole. Nejjednodušším způsobem je zajet na nejbližší benzinku s kompresorem, půjčit si hadici a kola jednoduše zkontrolovat a dofoukat. Správný tlak, na který byste měli kola hustit najdete na štítku, který se nachází většinou na B sloupku, nebo na vnitřní straně řidičových dveří, případně na víčku od nádrže. Pokud štítek nenajdete, můžete si najít hodnotu tlaku vašich pneumatik v našem článku. Správnou hodnotu opravte hned, jak ji zjistíte.

Jak resetovat kontrolku tlaku v pneumatikách

Kontrolku resetujete jednoduše tím, že podržíte příslušné tlačítko, které najdete například pod volantem, nebo na ovládacím panelu. V případě, že se kontrolka rozsvítí i po opětovném startu, bude chyba v senzoru. Pro vyřešení problému se raději objednejte do servisu. Resetování kontrolky tlaku v pneumatikách může mít každé auto jinak. 

Svítí kontrolka ESP a tlaku v pneumatikách

Kontrolka ESP – jedná se o stabilizační systém podvozku. V případě, že svítí, systém je vypnutý nebo nefunguje. Na funkci vozu to nemá vliv, jede jako běžný vůz bez systému ESP. V případě, že se kontrolka rozsvítí za jízdy, znamená to, že systém zasahuje do řízení a snaží se například vyrovnat smyk, nebo jinou potenciálně nebezpečnou situaci. Pokud svítí kontrolka ESP a ztráty tlaku současně, nemělo by to mít žádnou souvislost.

Zdroj info: Pneuboss, Pneumatiky, Epremio, TireBuyer.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články