PRÁCE 🧰

Co značí a proč svítí kontrolka airbagu?

15. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Airbagy jsou jedním z bezpečnostních prvků, které vám, spolu s pásy, mohou při autonehodě zachránit život. Co když se vám ale na palubní desce objeví kontrolka airbagu?

Kontrolka airbagu: Co značí a proč svítí

Podle IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) mohou čelní airbagy snížit úmrtnost řidiče při čelních nárazech až o 29 % a úmrtnost cestujících až o 32 %. U řidičů vozů z kategorie SUV podle IIHS dokáží boční airbagy snížit riziko smrti až o neuvěřitelných 52 %. V případě, že se vám rozsvítí kontrolka airbagů, rozhodně byste ji neměli ignorovat. S tímto problémem byste se rozhodně měli okamžitě vydat do příslušného autoservisu. My vám přiblížíme věci, o kterých si myslíme, že byste měli vědět, když se ve vašem vozidle rozsvítí kontrolka airbagu.

Crash senzory

Pokud jste někdy v nejbližší době zažili malý ťukanec na silnici a airbagy vám nevystřelily, může to být taky jeden z důvodů, proč se vám kontrolka airbagů rozsvítí. Pokud se aktivovaly nárazové senzory, ale nedošlo k vystřelení airbagů, rozhodně doporučujeme je v autoservisu co nejdřív vyměnit. Taky by vám to mohlo zachránit život.

Airbagy nemusí v případě havárie správně fungovat

Airbagy také nemusí fungovat v případě havárie vůbec. Kontrolka airbagu je indikátorem problému s jedním z prvků pasivní bezpečnosti, tedy airbagů. Tento celý systém zahrnuje skupinu nárazových senzorů a samotných airbagů. Když se kontrolka airbagu rozsvítí, znamená to, že byl v systému zjištěn problém a jeden nebo více airbagů nebo nárazových senzorů nemusí v případě kolize správně fungovat.

Problémem mohou být bezpečnostní pásy

Kromě senzorů a airbagů zahrnuje systém SRS ve vašem vozidle také navíječ vašich bezpečnostních pásů. Ten vám může pomůže při nehodě nenarazit hlavou do volantu, palubní desky nebo airbagu. Dále navíječ sníží namáhání hrudníku a hrudní kosti cestujícího napnutým bezpečnostním pásem, přičemž bude cestující stále "držen" v bezpečném prostoru. Pokud systém navíječe zjistil problém, může se vám na palubní desce zobrazit právě kontrolka airbagu.

Problém s kontakty

Pokud vlastníte starší auto, je možné, že se vám v případě rozsvícení kontrolky airbagů nemuselo nic stát se samotnými airbagy ani senzory. Závadu můžete hledat třeba v kabeláži. Ta může po několika letech provozu vašeho auta jednoduše vypovědět službu a na vás je potom jednoduše zajet do autoservisu a nechat celou kabeláž s elektronikou zkontrolovat. Problém s airbagy odborníci výrazně nedoporučují opravovat sami doma. Můžete se u toho nepříjemně zranit a to především v případě, kdy vám airbagy samy od sebe vystřelí.

Neresetujte kontrolku airbagu sami

Může být lákavé tuto kontrolku ignorovat, když se rozsvítí, a existuje spousta online průvodců, které slibují, že vám pomohou resetovat výstražnou kontrolku SRS. Toto však nedoporučujeme. Jedním z důvodů je především to, že problém smazáním kontrolky rozhodně nezmizí. Dalším důvodem, proč není dobré resetovat kontrolku airbagů je to, že můžete ztížit a tím i prodloužit následující opravu v autorizovaných servisech.

Když se rozsvítí kontrolka airbagu, znamená to, že počítač SRS uložil určitý chybový kód, který může následně technikovi sdělit, kde přesně je problém. Resetováním výstražné kontrolky SRS se tento kód vymaže ze systému. To by mohlo zkomplikovat opravy.

Vybitá baterie

Pokud se vám před nedávnem v autě vybila baterka, mohlo dojít také k vybití záložní baterie, která napájí airbagy. Po opětovném úplném nabití baterie se může sama opravit, ale pokud ne, bude nutné dobít záložní baterii a zajet do autoservisu, aby vám chybový kód smazali, případně opravili další problémy spojené s airbagy.

Zdroj info: Capitol Toyota, San Francisco Automotive Solutions.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články