PRÁCE 🧰

Bezpečnostní pásy do auta: Jaké jsou druhy?

12. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ať se nám to líbí nebo ne, být při jízdě připoután (pokud to vozidlo v základu dovoluje) patří mezi povinnosti každého řidiče. Důvod je každému jasný, jde o naši bezpečnost při případné autonehodě. Bezpečnostní pásy v autech už zachránily nespočet životů. Při porušení tohoto zákonu hrozí ztráta dvou bodů v bodovém systému.

Bezpečnostní pásy - jednotlivé typy

Články na téma bezpečnostní prvky automobilů:

  1. Co je parkovací asistent a jak se používá
  2. Crash test aut: Jak to probíhá?
  3. Bezpečnostní pásy - jednotlivé typy - právě čtete
  4. Bezpečnostní pásy se nenavíjejí – oprava - již brzy

3 bodový bezpečnostní pás

Ve většině dnešních aut najdeme klasický 3 bodový bezpečnostní pás (podle počtu bodů mohou být 2-7 bodové bezpečnostní pásy) vybavený napínačem. Na prostředním zadním sedadle bývá jen 2 bodový bezpečnostní pás přes břicho. Existuje spousta dalších druhů pásu, protože klasický 3 bodový bezpečnostní pás sám o sobě nepokryje celé spektrum potřeb.

Bezpečnostní pás pro těhotné

Při těhotenství by se použití speciálního pásu do auta pro těhotné nemělo podceňovat. Klasický 3 bodový pás totiž nevede ve spodní části pro těhotné úplně ideálně a při dopravní nehodě může být dost zrádný. Samovolnému pohybu nahoru zabrání právě pás pro těhotné do auta, protože po celou dobu jízdy drží spodní část pásu pod úrovní bříška.

Instalace bezpečnostního pásu pro těhotné se provádí dvěma způsoby. Buďto máte v sedačce přímo ISOfixové úchyty, do kterých stačí pás pro těhotné jen zacvaknout. Druhou možností je pomocí popruhu s přezkou. Pomůcka se položí na sedadlo a popruh s přezkou se ovine kolem opěradla a zapne. Žena si sedne a připoutá klasickým pásem, hlavní částí potom je stažení pásu pod bříško a zacvaknutí do spony.

Bezpečnostní pás pro psa

Spousta z nás potřebuje někdy převézt našeho pejska v autě, ovšem mít pejska na volno v autě se může vymstít. Na toto existuje právě například bezpečnostní pás pro psa. Slouží i jako postroj pro psa do auta (obyčejný obojek kolem krku by při nehodě nefungoval) a jeho instalace je jednoduchá. Pejskovi nasadíte postroj a koncovku z postroje připnete do jakéhokoliv bezpečnostního pásu v autě.

Bezpečnostní pásy pro děti do autosedačky

Tyto bezpečnostní pásy jsou přesně navržené pro děti. Když koupíte autosedačku, tak by měla být již vybavená bezpečnostními pásy nebo by měla mít nástavce na normální pás. Bez problému se dají tyto bezpečnostní pásy pro děti koupit i externě, jen si dejte pozor, jaký typ pasuje do vaší autosedačky.

Prodloužení bezpečnostního pásu

Nejvíce využijeme prodloužení bezpečnostního pásu asi při převozu větších předmětů, které chceme pro jízdu zabezpečit. Vlastně koupíte kousek pásu se sponou, kterou zacvaknete do klasické zdířky a na druhém konci bude zdířka pro klasický bezpečnostní pás. Existuje hned několik druhů:

  • Obyčejné textilní
  • Pevné
  • Stavitelné – pro úpravu délky podle potřeby

Ochrana na bezpečnostní pásy

Ochrana na bezpečnostní pásy se hodí například při převozu dětí. Jedná se o připínací “rukáv“ (většinou na suchý zip), který chrání bezpečnostní pásy před znečištěním.

Adaptér na bezpečnostní pásy

Adaptér na bezpečnostní pásy se dá použít v případě, že nechcete spodní část pásu přes břicho. Jednoduchým popruhem, který obmotáte okolo autosedačky připnete normální bezpečnostní pás dolů k autosedačce a tím pádem přenesete napětí na stehna. 

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články