PRÁCE 🧰

Autopůjčovně se Tesly prodražily. Přechází zpět na spalováky

20. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (4) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Servis a provoz elektroauta Tesla

O elektromobilech se často říká, že jsou velmi levné na provoz. Jenže ona to minimálně v případě nejlevnější Tesly není tak úplně pravda, jak dokazuje autopůjčovna Hertz.

Hertz se zbavuje Tesel. Provoz je příliš drahý

Články na téma provoz elektrického auta:

  1. Náklady na provoz elektromobilu
  2. Kolik stojí servis elektroaut?
  3. Provoz elektromobilu vs. provoz spalováku
  4. Je provoz elektromobilu skutečně levnější?
  5. Hertz se zbavuje Tesel. Provoz je příliš drahý - právě čtete

Obraz elektromobilů a jejich provozních nákladů dle našeho názoru dost zkresluje komunita kolem nich. Ano, jsou to velmi fajn auta, jízda s elektromobilem je skutečně trochu jiný zážitek než se spalovákem. Ale kdykoliv nahlédnete do skupin kolem Tesly na sociálních sítích, nebo dokonce vyrazíte na sraz elektrických aut, začnete mít zvláštní pocit, že si spousta z nich připadá jako nadlidé, kteří zachraňují svět. Bohužel jim chybí objektivní pohled na věc.

100 000 Tesel

Možná v podobném stylu si chtěla vylepšit mediální obraz autopůjčovna Hertz, která v posledních letech investovala do obměny svého vozového parku. Namísto spalováků se mohutně pořizovaly především Tesly Model 3. Roku 2021 firma oznámila, že jich objednává 100 tisíc a v plánu byl nákup dalších 65 tisíc elektromobilů Polestar. Vidina levného provozu však vzala za své, a to poměrně záhy.

Jak už to tak bývá, v podnikání jde především o zisk. V Hertz přišli na to, že provozovat elektrická auta se vlastně moc nevyplatí, padlo rozhodnutí se jich zbavit a vrátit se zpět ke spalovacím motorům. Kde byl problém? Těžiště zvýšených nákladů není v provozu, ale v opravách, které jsou zhruba dvakrát dražší než u běžných automobilů. Zde je třeba svalit část viny i na zákazníky, které patrně učarovala skvělá akcelerace a zkoušeli, co vše si mohou dovolit. Samozřejmě to čas od času neskončilo úplně dobře.

Nešlo to podle plánu

Vyšší cena provozu Tesel stála za horšími hospodářskými výsledky společnosti Hertz, které nenaplnily očekávání. Muselo se tedy začít osekávat a řešit, jak do budoucna ztrátám zabránit. Velkou část své elektrické flotily tak firma prodává, a to přímo na svém webu. Nejedná se jenom o Tesly Model 3, ale i Chevrolety Bolt, Nissany Leaf a podobně. Největší haló je samozřejmě kolem Tesel, u kterých Hertz odepíše zhruba 12 250 dolarů (278,5 tisíc korun) za každé auto, celkem to bude suma kolem 245 milionů dolarů (5,57 miliard korun). Svůj vliv na to samozřejmě má i prudký pokles cen Tesel v loňském roce, kvůli kterému dostane Hertz za ojetiny jen relativně málo peněz.

Podle údajů z USA k roku 2023 je průměrná cena opravy (patrně po nehodě) Tesly v přepočtu 126 tisíc korun, což je o 30,6 tisíce korun víc, než na kolik vyjde průměrná oprava auta se spalovacím motorem. Zároveň je to o 24,5 tisíce korun víc, než na kolik vychází průměrná cena opravy elektromobilů, pokud vynecháme značku Tesla. Tato data jsou malinko v rozporu s tím, co uvádí Hertz, nicméně autopůjčovna zaznamená i poněkud specifičtější způsob provozu. Tak jako tak je zajímavé, že se více vyplatí provozovat auta s klasickým spalovacím motorem, než neustále oslavované Tesly.

Zdroj info: Herzt, Automotive News, Insideevs.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jiří Jech, 24. 1. 2024 20:11
Kdo si to prubnul alespoň jednou svézt , tak pochopil, že to není auto do půjčovny! Provozní náklady uživatel nejsou vyšší než u fosilu! A pokud nabijíte z FVE, nebo ze spotu (v zimě) tak jezdíte za pár kaček!
Jiří Černý, 23. 1. 2024 12:51
To přece nemůže být pravda. Nebo že by nám tu někdo 3 roky lhal?
Petr Schönack, 22. 1. 2024 0:01
Náklady na opravu aut z půjčovny budou jinde než u privátu. Myslím že obdobné to bude u referenčních aut kde se střídají řidiči. Z cizího krev neteče.
Michal Ficus, 20. 1. 2024 15:54
Búúúú....... Podklady ze sixtů, herztů a podobnejch podivností spíš zavání tendenčním článkem, než relevantní informací...

Podobné články