PRÁCE 🧰

Jak vidí průjezd velkoměstem Autopilot od Tesly?

3. 6. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Elektromobilita

Vrchol současných technologií, tedy spíše softwaru pro samořízení automobilů, má v rukou Tesla. A jeden nadšený majitel dokázal zobrazit výstup počítače, který sleduje jízdu a řídí za uživatele. Dal to dohromady s videozáznamem z jízdy a výsledkem je parádní video.

Ve videu vůz projížní San Franciscem, kde je provoz místy ne zrovna jednoduchý i pro běžného řidiče. Grafika přes video je zobrazení toho, co a jak vnímá umělá inteligence. Zde stojí za povšimnutí to, jak daleko před sebe vidí, i neustálé zpřesňování a přehodnocování s tím, jak se objekty blíží.

Nejkritičtější jsou samozřejmě křižovatky. Tam si Autopilot vyslouží čas od času i zatroubení. Třeba proto, že příliš dlouho váhá s rozjezdem poté, co nechal přejít chodce. Co ho občas trochu zmate, jsou auta zaparkovaná po stranách vozovky. Je-li to v zatáčce, jakoby někdy umělá inteligence znejistěla a pro jistotu zpomalí. To samé občas dělá i na křižovatkách, které souběžně projíždí s několika dalšími auty. Jak autor videa poznamenává, není to úplně něco, co by ostatní řidiči očekávali.

Tesla ústy Elona Muska slibuje, že do konce roku bude k dispozici v USA Autopilot, který bude schopen řídit vůz zcela sám. V tuto chvíli to ještě možné není, v autě musí být neustále řidič, který musí být připraven kdykoliv zasáhnout, jakkoliv už umělá inteligence zvládá i složitější situace docela obstojně.

Zdroj médií: Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=9ARiJSGvfww).

Podobné články