PRÁCE 🧰

Apple CarPlay čeká velká změna

22. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Propojení smartphonu s autem už se zdaleka neomezuje jen na handsfree a synchronizaci kontaktů. Naopak, je snaha svázat mobilní telefon s autem co nejvíce. Vytěží z toho ve finále především uživatel.

Apple CarPlay čeká velká změna

Co je Apple CarPlay

Nejpokročilejší úroveň propojení infotainmentu s telefonem je aktuálně možná na iPhonech od amerického gigantu Apple, ale i u telefonů s Androidem. Velmi jednoduše je možné přenést rozhraní, které je prakticky identické s tím, jaké nabízí smartphone, na centrální displej v autě. Ikonky i logika systému jsou shodné a ovládání je samozřejmě lehce uzpůsobeno. Hlavní výhodou ovšem je fakt, že lze spouštět aplikace z telefonu a používat je za jízdy autem. Nejčastěji se to týká asi navigace. Pro řidiče je to výhoda, protože navigace automobilky je obvykle objektivně horší, než ta, jakou nabízí smartphony. Lze samozřejmě ovládat i další appky, například hudební služby, jako je třeba Apple Music nebo Spotify.

Po spárování iPhonu a povolení Apple CarPlay se propojení děje automaticky. Stačí sednout do auta a mít telefon u sebe, klidně na zadním sedadle v batohu. Bez problémů přijímáte hovory, posloucháte hudbu nebo podcasty a v případě potřeby se necháte dovést do cíle pomocí Waze nebo Google Maps.

Aplikace Apple CarPlay a novinky

Dokonale fungující systém, jako by vylepšit skoro nepotřeboval. Jenže se chystá hlubší integrace, která má propojit ovládání některých funkcí auta a zobrazování jízdních dat přes CarPlay. Aktuální podoba je taková, že jakmile chcete třeba změnit teplotu klimatizace, vyskočíte z CarPlay přepnutím do menu klimatizace, změníte teplotu a pak skočíte zpět do CarPlay. V nepříliš vzdálené budoucnosti bychom měli i tyto funkce ovládat přímo z rozhraní CarPlay.

Další změnou bude rozšíření zobrazení. Apple se neomezí na centrální displej infotainmentu, ale bude možné nahradit i třeba obsah na displeji u spolujezdce nebo dokonce v kapličce s digitálními budíky před řidičem. Zachová samozřejmě informace o rychlosti, otáčkách motoru, zařazeném převodovém stupni, teplotě chladicí kapaliny nebo tlaku v pneumatikách. Jen to vše více prováže s aplikacemi běžícími v iPhonu a ovládat se to bude víceméně pořád stejně.

Apple Carplay – Aston Martin

Je otázkou, co to přinese užitečného a co z toho řidič bude mít. Ano, je fajn mít možnost si třeba stáhnout nové grafiky pro ukazatele jízdních dat, ale reálný přínos? Těžko říct, ale dost možná jsme jenom zaslepeni faktem, že se jedná o něco nového, u čeho neumíme dohlédnout všechny důsledky a možnosti. Za nás by bylo super mít možnost si třeba ukládat jízdní data o příčném i podélném zrychlení a udělat si z telefonu takovou malou telemetrii.

Jak to bude vypadat?

Apple Carplay – Porsche

První automobilky, které novou podobu Apple CarPlay nasadí, by měly být Porsche a Aston Martin. K dispozici jsou tedy zatím jen dvě vizualizace, ze kterých, a to si řekněme na rovinu, moc nepoznáme. Na finální podobu a především užitek pro řidiče, si budeme muset ještě nějaký čas počkat, než se jí dočkáme i v běžné produkci.

Problém přehřívání iPhone v autě

Na mysl se nám dere ještě jedna nemilá záležitost, a to problém s přehříváním telefonu v autě. Při současně spuštěné navigaci, videu z YouTube na pozadí (čistě pro poslech při jízdě) a bezdrátovém nabíjení se telefon dost přehřívá. Ne že by byl jen teplý, ale v podstatě ho nejde udržet v ruce. Proto se nabíjení čas od času zastavuje, aby se telefon zchladil, jednou se nám dokonce přímo za jízdy vypnul, aby nedošlo k poškození akumulátoru. Vyzkoušeli jsme si to na více iPhonech, dělají to všechny, ať už to byl iPhone 13 mini nebo třeba iPhone 15 Pro Max.

Je otázka, co s telefonem a jeho přehříváním udělá, když přijde požadavek na rozšíření zobrazení na další jeden nebo dva displeje. Tipujeme, že bude nutné připojit smartphone kabelem, což je výhodnější a nedochází k takovému nárůstu teploty. Stejně tak je možné, že nové Apple CarPlay budou podporovat výhradně nějaké budoucí iPhony a ty současné budou mít smůlu.

Zdroj info: Apple.
Zdroj médií: Depositphotos, Apple.

Podobné články