PRÁCE 🧰

Jak pomocí 99 mobilních telefonů zfalšovat dopravní zácpu v Google Maps

3. 2. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Berlínský umělec se zálibou v moderních technologiích a digitálním světě, Simon Weckert, pomocí 99 použitých mobilních telefonů dokázal dokonale ošálit aplikaci Google Maps a vytvořit v ulicích falešnou dopravní zácpu.

V dnešním světě už si dopravu bez spuštěné navigace téměř nedokážeme představit. Google Maps a další navigační aplikace změnily pohled na to, jakým způsobem hledají nejrychlejší cestu k cíli milióny lidí po celém světě. Dokážou zpracovávat kvanta informací a díky nim pomáhat optimalizovat dopravní situaci ve městech, na dálnicích i v dalších místech s komplikovanou dopravou.

Google Maps barevně odlišují hustotu provozu na jednotlivých silnicích. Od zelené barvy, která označuje výbornou průjezdnost daným úsekem, přes oranžovou, která naznačuje mírné zdržení při cestě, až po červenou, která značí větší komplikace nebo neprůjezdnost konkrétní oblasti.

To inspirovalo umělce Simona Weckerta, kterému se podařilo aplikaci "hacknout" a vytvořit v ulicích Berlína falešnou dopravní zácpu. Nijak přitom nezneužil osobní data ostatních uživatelů, pouze využil algoritmů, podle kterých navigace vyhodnocuje aktuální dopravní situaci. 

Weckert při svém pokusu naložil na malý vozíček 99 použitých mobilních telefonů se spuštěnou aplikací Google Maps a pomalu se s nimi procházel po téměř prázdných silnicích města. Aplikace tuto situaci vyhodnotila jako pomalu se pohybující kolonu aut s vysokou koncentrací uživatelů a místa, kterými Berlíňan se svým vozíčkem procházel značila červeně a odváděla řidiče na objízdné trasy.

Ačkoliv společnost Google tento trik oficiálně nekomentovala, může pro ni být impulzem pro zpřesnění navigačních algoritmů. Cílem umělce mohlo být i upozornění na to, jak moc je moderní člověk závislý na technologiích.

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články