PRÁCE 🧰

AdBlue Ostrava

15. 2. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Kde tankovat AdBlue Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Sloučenina známá pod obchodním názvem AdBlue se využívá v dieselových vozech pro snížení emisí oxidu dusíku. Se zpřísněním podmínek v rámci působnosti emisní normy EURO 6 se využití AdBlue začalo týkat i osobních vozů. Pokud máte vůz, který AdBlue využívá, nemusíte se v Ostravě bát, že byste produkt nepořídili.

AdBlue Ostrava

Články na téma kde čerpat AdBlue:

  1. AdBlue Praha
  2. AdBlue Brno
  3. AdBlue Ostrava - právě čtete

Co je to AdBlue

AdBlue neboli chemická sloučenina AUS 32 (Aqueous Urea Solution) se skládá z močoviny, která tvoří zhruba třetinu a demineralizované vody. AdBlue je vstřikováno do výfukového potrubí pod velkým tlakem. Tam se díky působení vysokých teplot mění na amoniak (NH3) a oxid uhličitý (CO2). Po smísení s výfukovými plyny se pak směs mění na dusík a vodní páru. Ty pak přes SCR katalyzátor opouštějí výfuk a neškodí životnímu prostředí.

Doplňování AdBlue

AdBlue se spotřebovává rychlostí přibližně 1 až 2 litry na tisíc kilometrů. Při jeho poklesu pod určitou mez se nejprve sníží výkon automobilu. Pokud k tomu dojde, máte ještě čas AdBlue doplnit. Neměli byste ale čekat dlouho. V případě prázdné nádrže na AdBlue vůz odmítne nastartovat.

Doplnění sloučeniny je snadné. Stačí dolít potřebné množství do nádrže, kterou najdete buď v zavazadlovém nebo motorovém prostoru, nebo vedle nádrže na palivo.

Kde můžete koupit AdBlue v Ostravě

Ostrava disponuje řadou míst, kde můžete AdBlue pořídit. Stačí si vybrat takové, které odpovídá vašim časovým i technickým možnostem.

Pokud si při doplňování nevěříte, můžete využít služeb, které nabízejí značkové servisy. Tam mají nejen odborně vyškolené techniky, ale také specializované stroje, které doplňování usnadňují. Hledat můžete i mezi neautorizovanými autoservisy, tam ale riskujete, že narazíte na personál, který nebude mít potřebné znalosti ani vybavení.

Nicméně si možné doplnit AdBlue i sami. Třeba na čerpacích stanicích. Tam se buď dívejte po výdejních pistolích určených pro osobní vozy. Musíte ale počítat s tím, že většina je určena pro náklaďáky nebo autobusy, které AdBlue tankují častěji. Nebo se můžete rozhlédnout po policích a hledat balený produkt. Ten seženete v lahvích s objemem od 1 litru nebo větších kanystrech. Čím větší nádobu ale koupíte, tím náročnější bude manipulace. To se v případě AdBlue nemusí vyplatit. Pokud by vám tekutina ukápla, mohla by způsobit nejen nehezký flek, ale i nepříjemný zápach.

Kromě čerpacích stanic, můžete v Ostravě hledat i v motoristických obchodech. Tam je pořídíte mnohem levněji než na čerpačkách. Pokud máte dostatek času doby, než bude nutné doplnění, můžete AdBlue objednat i v e-shopech. Pak vám produkt dorazí bez starostí přímo domů a na vás bude jen samotné dolití.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články