PRÁCE 🧰

AdBlue Brno

1. 2. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Kde tankovat AdBlue Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Sloučenina AdBlue je využívána u dieselových motorů ke snižování emisí oxidu dusíku, aby odpovídaly aktuálně platné normě EURO 6. Pokud jste majitelé takového vozu, můžete AdBlue v Brně snadno pořídit.

AdBlue Brno

Články na téma kde čerpat AdBlue:

  1. AdBlue Praha
  2. AdBlue Brno - právě čtete
  3. AdBlue Ostrava

Co je AdBlue

AdBlue je sloučenina močoviny (32,5 %) a demineralizované vody (67,5 %). Odborný název této chemikálie je AUS 32 (Aqueous Urea Solution). Účelem AdBlue je snižovat emise a proto se vstřikuje do výfukové sestavy při dosažení určité teploty. Vstřik probíhá v místě před SCR katalyzátorem (Selective Catalytic Reduction) pod vysokým tlakem. Díky tomu se rozloží na amoniak a oxid uhličitý. Při smísení s výfukovými plyny se rozloží na neškodný dusík a vodní páru. Ty pak opouštějí výfuk.

Doplňování AdBlue

AdBlue je třeba pravidelně doplňovat. Spotřeba se pohybuje kolem 1 až 2 litrů na 1 000 km. Když hladina v nádrži poklesne pod určitou hladinu, dojde k poklesu výkonu motoru. Pokud by bylo AdBlue spotřebováno úplně, vůz by neumožnil nastartovat.

Pokud chcete AdBlue do nádrže doplnit, je třeba vědět, kde máte umístěný uzávěr nádrže. V některých vozech ho najdete vedle nádrže na palivo, v jiných v zavazadlovém nebo motorovém prostoru.

Kde můžete koupit AdBlue v Brně

V tak velkém městě jako je Brno není problém AdBlue sehnat. Stačí vědět, kde hledat.

Vyrazit můžete například na čerpací stanici. Ve vybraných najdete speciální výdejní pistole, kde můžete AdBlue načerpat přímo do nádrže osobního vozu. Většina dalších pak nabízí možnost pořídit AdBlue v lahvi nebo kanystru. Musíte ale počítat s tím, že cena bude relativně vysoká.

Kanystry nebo lahve s AdBlue můžete pořídit i v kamenných moto obchodech. Tam budou ceny příznivější. AdBlue můžete pořídit v balení od 1 litru výš. Při samotném doplňování byste ale měli být obezřetní, protože AdBlue v případě ukápnutí může nejen udělat skvrnu, ale způsobit i nepříjemný zápach.

Pokud nechcete riskovat nehodu s ukápnutím, můžete využít služeb specializovaného servisu. Tam vám AdBlue doplní odborně. Vybírat byste ale měli pouze mezi značkovými servisy, které jsou vybavené potřebnými přístroji, se kterými manipulují vyškolení technici. V Brně ale není problém z takových servisů vybrat ten pravý.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články