PRÁCE 🧰

AdBlue Praha

15. 1. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Kde tankovat AdBlue Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Úkolem AdBlue je snižovat emise oxidu dusíku tak, aby odpovídaly aktuálně platné normě EURO 6. Pokud jste majitelem dieselového vozu, který AdBlue využívá, budete muset jednou za čas tuto provozní kapalinu doplnit. V Praze máte řadu možností, kde ji pořídit.

AdBlue Praha

Články na téma kde čerpat AdBlue:

  1. AdBlue Praha - právě čtete
  2. AdBlue Brno
  3. AdBlue Ostrava

Co je to AdBlue

Chemický název AdBlue je AUS 32 (Aqueous Urea Solution). Skládá se z močoviny, která tvoří 32,5 % a demineralizované vody, které je ve sloučenině zbývajících 67,5 %. Díky instalaci katalyzátoru SCR (Selective Catalytic Reduction) tato kapalina snižuje množství vypouštěných emisí. AdBlue je do výfukové trubky vstřikováno těsně před tento katalyzátor a působením tepla se rozkládá na amoniak a oxid uhličitý. Při následné reakci se výfukové plyny mění na, pro životní prostředí neškodný, dusík a vodní páru.

Doplňování AdBlue

Spotřeba AdBlue se u osobních vozů pohybuje mezi 1 a 2 litry na 1 000 km a je třeba ho pravidelně doplňovat. Vozy využívající AdBlue mají totiž nainstalovaná čidla, která v případě prázdné nádrže na nedovolí nastartovat. To, že kapalina dochází, může znamenat i pokles výkonu vozu.

Víčko nádrže na AdBlue bývá umístěno buď hned vedle palivové nádrže, v zavazadlovém prostoru pod rezervou, nebo v motorovém prostoru.

Kde můžete koupit AdBlue v Praze

Praha nabízí řadu možností, kde se dá AdBlue pořídit. Pokud vám hladina této kapaliny začíná klesat, je snadné najít nejbližší místo, které umožňuje doplnění.

Pokud si s doplněním AdBlue nechcete dělat starosti, můžete svůj vůz odvézt do servisu. Tam vám kapalinu doplní. Lepší variantou je vybírat mezi autorizovanými servisy. Tam disponují potřebným a profesionálním vybavením. Díky tomu doplní AdBlue na požadovanou míru. V neznačkových servisech vám také mohou nabízet doplnění AdBlue, je třeba ale pečlivě vybírat. Ne všechny servisy mají potřebné vybavení a proškolení.

AdBlue můžete do auta doplnit i svépomocí. Jednou z možností je pořízení lahve nebo kanystru. Jejich objem se pohybuje od 1 litru výš. Při nákupu byste měli počítat s tím, že čím větší nádobu pořídíte, tím těžší s ní bude manipulace. V tomto balení můžete AdBlue v Praze pořídit na čerpacích stanicích, v nabídce je má například síť Shell, Benzina nebo stanice u obchodů Globus. Další možností jsou specializované motoristické obchody. Tam můžete ty stejné produkty pořídit za mnohem nižší ceny než na benzínkách. Pokud máte na pořízení náhradní náplně čas, můžete AdBlue objednat i v e-shopech.

Poslední možností je natankování AdBlue přímo z výdejní pistole na čerpací stanici. V tomto případě je třeba hledat takový stojan, který bude vybavený pistolí určenou pro osobní vozy. Většina má pouze pistole s rozměry vhodnými pro nákladní auta, které jsou větší. V Praze nicméně najdete obě varianty.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články