PRÁCE 🧰

AdBlue Škoda

20. 1. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Koupě AdBlue podle značky auta Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

V současné době je třeba, aby vozy splňovaly emisní normu EURO 6, která nastavuje poměrně přísné podmínky, které auta musí splňovat. Díky tomu je třeba řešit emise i osobních naftových vozů. Jedním způsobem, jak se do limitů vejít, je používání AdBlue.

AdBlue Škoda

Články na téma nákup AdBlue podle auta:

  1. AdBlue Peugeot
  2. AdBlue Volkswagen
  3. AdBlue Škoda - právě čtete

Od 1. září 2015 je třeba, aby všechna vozidla pohybující se po silnicích, splňovala emisní normu EURO 6. Ta povoluje vypouštění oxidů dusíku (NOx) v maximální výši 80 mg/km. Proti předchozí variantě EURO 5, která povolovala 180 mg/km je tedy výrazně přísnější. Díky tomu je potřeba řešit emise i u osobních dieselových vozů, nejen u nákladních aut a autobusů, jak tomu bylo dříve.

Do vozů, které by normu již nesplňovaly, byly instalovány katalyzátory SCR (Selective Catalytic Reduction), prostřednictvím kterých je AdBlue dávkováno.

Co je to AdBlue a jak funguje

AdBlue se odborně nazývá AUS 32 (Aqueous Urea Solution). Jedná se o sloučeninu močoviny, která tvoří 32,5 % a demineralizované vody z 67,5 %. Ta v katalyzátoru snižuje množství vypouštěných oxidů dusíku. Směs AdBlue je pod tlakem vstřikována do výfuku a díky působení tepla se rozkládá na amoniak (NH3) a oxid uhličitý (CO2). Amoniak následně reaguje s výfukovými plyny. Díky tomu se z výfukového potrubí vypouští neškodný dusík a vodní pára.

AdBlue ve vozech Škoda

Nádrží na AdBlue jsou vybavené vozy Škoda Superb a Yetti. U každého z vozů je průměrná roční spotřeba směsi jiná. Pro porovnání jsou uvedeny hodnoty při nájezdu 30 000 km za rok.

Škoda Superb

U Škody Superb hledejte vstup do nádrže na AdBlue vedle palivové nádrže. Průměrná roční spotřeba se pohybuje kolem 35 litrů.

Škoda Yeti

Škoda Yeti má nádrž na AdBlue umístěnou v zavazadlovém prostoru. Roční spotřeba se podle konkrétní motorizace pohybuje v rozmezí 23 až 41 litrů.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články