PRÁCE 🧰

Kdy si koupit celoroční pneumatiky a v jakém případě se jim raději vyhnout?

14. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

S blížícím se létem a při zvedání cen všeho můžete začínat rozmýšlet mezi koupí pneumatik do každého počasí a letních pneumatik. My se dnes podíváme na výhody celoročních pneumatik a i nevýhody, díky kterým byste si je raději neměli pořizovat.

Celoroční pneu - výhody a nevýhody

Články na téma výhody celoročních pneumatik:

  1. Celoroční pneumatiky: komu se vyplatí?
  2. Celoroční pneu - výhody a nevýhody - právě čtete
  3. Výhody a nevýhody celoročních pneu

Celoroční pneumatiky - ano či ne?

Celoroční pneumatiky jsou sice vhodné pro všechna roční období, ale extrémní zimní podmínky taky bohužel nemusí zvládnout tak efektivně jako ty, které jsou určeny přímo do sněhového období. Celoroční pneu se v zimě hodí pouze pokud je toto období mírné. Do hor se vám rozhodně vyplatí koupit pneumatiky se zimním pláštěm. Celoroční pneumatiky jsou však velmi nenáročné na údržbu a můžete je používat i několik let. To se odvíjí také od kvality a toho, jak se k plášťům chováte. Ideální celoroční osobní pneumatiky kombinují to nejlepší z letních pneumatik s tím nejlepším z technologie zimních pneumatik.

Výhody celoročních plášťů

Žádná výměna pneumatik a ušetření peněz za skladování druhých plášťů

Jak jsme již výše zmínili, přední výhodou výhodou celoročních pneumatik oproti jiným druhům je to, že je nemusíte měnit a přezouvat v případě jakéhokoliv ročního období. Ušetří vám to spoustu času a možná i peněz.

Pro ty, kteří používají 2 druhy pneumatik, není jejich správné skladování často proveditelné pro každého. Ačkoli některé autoservisy často nabízejí úschovu pneumatik za poplatek, je představa platit za něco, co většinu roku nepoužíváte, pravděpodobně většině řidičů nevyhovující.

Tišší jízda

Celoroční pláště jsou obvykle tišší, protože mají menší přilnavost, a s tím spojené také menší tření na vozovce. Protože jsou tyto pneumatiky měkčí, přizpůsobí se většině povrchů vozovek.

Nevýhody celoročních pneumatik

Nepřekračujte meze

Pokud byste si v horských oblastech měli vybrat mezi zimními nebo celoročními pneu, rozhodně sáhněte po zimních pláštích. Pokud žijete v oblastech, kde teploty klesají pod sedm stupňů Celsia nebo kde často sněží, celoroční pneumatiky nemohou nabídnout přilnavost, jakou získáte právě s těmi zimními.

Nižší výkon

Menší přilnavost znamená také nižší výkon na silnici. Letní a zimní gumy reagují na změny trasy a ovládání zatáček lépe než jejich celoroční protějšky. Jinými slovy můžete říci, že celoroční pláště můžeme zařadit někde mezi výkonem slušných zimních a letních pneumatik.

Zdroj info: Tractionlife, Quora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články