PRÁCE 🧰

Vyrazte za festivaly do Polska. Tohle vás čeká!

14. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety

Chcete vyrazit na festival, ale ty v Česku už vás nebaví? Zkuste zavítat do vedlejšího Polska a objevte kulturu této země.

Jaké festivaly můžete navštívit v Polsku?

Festival Tauron

Postindustriální scenérie bývalého dolu "Katowice" a současná alternativní hudba z celého světa - to jsou dva hlavní pilíře, které vytvářejí neobvyklou atmosféru festivalu. Elektronika, jazz a taneční rytmy - to jsou důvody, proč do Katowic rádi přijíždějí milovníci elektronické hudby z Polska ale i z celé Evropy. Na scénách festivalu vystupovali například Bonobo, Jamie Woon, Lamb, Moderat, Wojtek Mazolewski Quintet, Cinematic Orchestra a Fever Ray. Festival Tauron nová hudba, který trvá čtyři dny se koná na přelomu června a července.

Rawa Blues Festival Katowice

Jedná se o největší bluesový in-doorový festival na světě, který hostí hvězdy světového formátu. Historie festivalu sahá do 80. let 20. století. Vystoupili zde například Robert Cray, Keb' Mo, JJ Grey & Mofro. Událost trvá dva dny a je pořádána každoročně na přelomu září a října v areálu Zóny kultury v Katowicích. Ředitelem festivalu je známý zpěvák a skladatel spojený s bluesovou hudbou - Ireneusz Dudek. Festival byl oceněn prestižní cenou Keeping The Blues Alive v kategorii Festival International, která je udělována osobám a organizacím, které mají zásadní vliv na rozvoj a popularizaci bluesové hudby.

OFF Festival Katowice

Třídenní festival byl založen v roce 2006 Arturem Rojkem, uměleckým ředitelem OFF Festivalu. Jedná se o přehlídku interpretů alternativní hudby z celého světa. Od roku 2010 se tato neobvyklá akce koná v Katowicích, na území katovického letiště Muchowiec a městské oázy zeleně Dolina tří jezer. Na OFFu vystoupili například Iggy Pop, PJ Harvey, Mazzy Star, Mogwai, Primal Scream a Swans. Hlavní akce je doprovázena řadou kulturních událostí, například uměleckými dílnami, filmovými přehlídkami, setkáními s tvůrci a prezentacemi současného umění. V letech 2010, 2012 a 2014 byl OFF festival hodnocen jako „Nejlepší malý evropský festival“ (European Festival Awards).

Mezinárodní festival loutkařského umění

Jedná se o nejprestižnější soutěž světového loutkářského umění. Koná se v Bielsko-Biale v květnu každé dva roky a probíhá nepřetržitě od roku 1966. Vystoupilo zde několik stovek divadel s více než 50 zemí světa. Přijíždějí sem legendární divadla, jejichž představení a umělci vyznávají nové směry, tvoří dějiny světového loutkářství. Festival trvá čtyři dny; naplňuje divadelní sály, oživuje městský prostor, přitahuje svým koloritem a společensky důležitými tématy široké zástupy diváků. Kromě představení akci doprovázejí: výstavy, koncerty, semináře a filmové prezentace.

Festival Tak chutná Slezsko

Každoročně v červnu se v některém z míst slezského vojvodství koná jednodenní festival Tak chutná Slezsko. Akci pořádá Slezská turistická organizace a shromažďuje několik tisíc návštěvníků. Součástí festivalu je také bohatý umělecký program, který zahrnuje vystoupení známého souboru písní a tanců „Slask" Stanisława Hadyny (Slezsko) a dalších umělců. Cílem festivalu je propagace rozmanitosti a kulinářských tradic regionu.

Coke live music festival a Open'er Festival

Mezi nejznámější hudební festivaly v Polsku patří jednoznačně Coke live music festival v Krakově, na kterém v posledních letech vystoupili například Rihanna, 50 Cent, Jay-Z, The Prodigy, nebo dokonce The Killers. Zatím ještě není znám termín dalšího ročníku v roce 2024.

Na letišti Gdyni se koná každoročně festival Open'er Festival (dříve známý jako Heineken Open'er Festival, podle hlavního sponzora). Tento festival se koná již od roku 2002 a vystoupily na něm světové hvězdy jako například Pink, Snoop Dogg, Fatboy Slim, Pharell Williams, Kanye West, nebo Muse. Další ročník festivalu se koná 3. – 6. června v roce 2024. Zatím hlavními, již oznámenými hvězdami, jsou: Foo Fighters, Dua Lipa, Doja Cat a mnoho dalších zajímavých interpretů. Vstupenky lze koupit online.

Zdroj info: Turistický Katalog, Coke live music festival a Open'er Festival.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články