PRÁCE 🧰

Jak utlumit výfuk auta a motorky?

31. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Decentně laděný výfuk na motorce, či na sportovním autě, může být příjemným ozvláštněním dne. Avšak u sousedů, kteří tento zvuk musí každé ráno poslouchat, to úspěch mít nebude. Jak lze utlumit výfuk auta nebo motorky?

Výfuk auta a motorky - jak jej utlumit?

Články na téma výfuk automobilu:

  1. Výfuk auta a motorky - jak jej utlumit? - právě čtete
  2. Čištění koncovky výfuku
  3. Vliv výfuku na výkon motoru
  4. Proč teče voda z výfuku? Není to problém?

Rezonátory, straight pipe, laděné výfuky na motorku

Hlasitý výfuk je vlhkým snem většiny začínajících mladých řidičů. V dávných letech se ze starých Felicií a Favoritů jednoduše odřezal výfuk, či katalyzátor a auto mělo téměř okamžitě hned hlasitý projev. Dokonce se vyráběl i podomácku dělaný "straight pipe", což je holá trubka vedená již od svodů vozidla. Kvůli této proceduře měla auta sice zvuk, ale ztratila mnoho výkonu. Postupně se začaly vyrábět rezonátory na koncový díl výfuku a speciální laděné výfuky pro skoro každý typ vozu. V dobách prvního tuningu měly laděné výfuky na motorku velký úspěch, dnes se však od hlasitých výfuků výrazně odstupuje, nejen kvůli okolí, ale hlavně kvůli STK.

Jak utlumit výfuk na motorku

Výfuk bez homologace

Tento trend však nezískal úspěch u většiny policajtů, sousedů v okolních domech a panelácích a ani u techniků na stanicích technické kontroly. Často tyto podomácku vyráběné hlasité výfuky neměly homologaci, nebo vozy následně neprošly emisemi. Hlasitý výfuk opravdu není nic příjemného nejen pro okolí, ale i pro vaše uši po dlouhé cestě. Hlasitý výfuk může způsobit nepříjemné bolesti hlavy, či dokonce až nevratnou ztrátu sluchu. Decentně laděný sportovní výfuk u pořádných aut má určitý smysl, ale na starých plechovkách to žádný úspěch není.

Jak utlumit výfuk auta

Výměna hlasitého výfuku za nový

Pokud jste koupili vůz s děravým výfukem, rezonátorem, či holou trubkou a chcete tento zvuk utlumit, není nic jednoduššího než tento kus vyměnit za originální díl, který se na autech vyskytoval. Tento díl je možné sehnat buď na vrakovišti, či ve specializovaných obchodech, Následná výměna je pak jednoduchá, Stačí starý koncový výfuk demontovat ze všech držáků a z trubky výfuku. Lze použít i větší síly a koncový díl jednoduše odřezat. Nový díl se pak nasune na uřezanou část, stáhne se výfukovou sponou, nanese se na ni speciální těsnící výfuková pasta, upevní se do všech držáků a můžete s tichým autem okamžitě vyjet. Je možné taktéž dokoupit takzvaný tlumič do výfuku za pár stovek, který se do výfuku jednoduše nainstaluje. Dalším možným způsobem, jak utišit výfuk, je nainstalování užšího průměru trubky na výfuk.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články