PRÁCE 🧰

Vybíráme sportovní auto do sta tisíc korun

4. 1. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

I když nemáte peněz na rozdávání, můžete si stále pořídit poměrně solidní sportovní auto. Stačí, když se podíváte do nabídek autobazarů nebo inzerátů soukromníků. Dnes přinášíme tipy na sportovní auta do 100 tisíc korun, která by stála za hřích i za tuto spodní hranici finančního stropu.

Tip na sportovní auto do 100 tisíc - Miata

Články na téma vybíráme ojetinu do 100 000 Kč:

  1. Tip na sportovní auto do 100 tisíc - právě čtete
  2. Nejlepší vozy z bazaru do 100 000 Kč
  3. Levná auta do 100 000 Kč

Zimní měsíce přejí všem nadšencům, kteří se rádi vrhají do zatáček bokem, jenže pokud nedisponujete mnoho financemi, pak je nadšení tytam. Nicméně i za 100 000 Kč se dá pořídit zajímavé auto, které jistě překvapí jízdními vlastnostmi a pokud umíte alespoň trochu dobře řídit, jistě vám hračka vydrží dlouhá léta.

Samozřejmě s nízkou cenovkou vozu musíte počítat s tím, že auta nebudou většinou v perfektním stavu, přeci jen jejich stáří mluví o všem - i když nutno podotknout, že záleží, na jaký inzerát zrovna narazíte. Většina z nich bude uvádět vysoký kilometrový nájezd a co se týká výbavy, tak si také nebudete moci nějak extra vybírat. 

Bazarové sportovní vozy s cenou do 100 000 Kč

Mazda MX-5 (Miata)

Nejlepší ve své třídě, ostatně stačí se podívat kolem sebe a najednou zjistíte, že slavnou Mazdu MX-5 má v garáži i váš soused. Mazdě se podařilo rozklíčovat magii zábavnosti, a tak stvořila tento stroj. Ten má lehký motor vepředu a náhon na zadní kola. Tím se zcela nepřekvapivě stává velmi hravým a zábavným autem v segmentu. Jen si dávejte pozor na mokré silnice, na kterých vám dá všechno sežrat a bude to chtít hodně sil a talentu Miatu zvládnout.

Pozitivní je, že můžete jezdit v létě se střechou dole a podívá se za vámi nejeden člověk na ulici. Zkuste v inzerátech pohledat jedna-osmičku s výkonem 140 koní. Na druhou stranu, pokud objevíte jakoukoli Miatu, berte ji všemi deseti. Pod hranici 100 tisíc korun naleznete pár kousků, ale je možné, že někdo byl v koupi rychlejší než vy, a tak si budete pár desítek tisíc muset připlatit, pokud po autě hodně toužíte.

Pozor si dejte na stav střechy, na kterém se zub času podepisuje nejvíc. Samozřejmě do kufru nedáte zhola nic a nedá se nastavit výškově volant.

Tip na sportovní auto do 100 tisíc - Toyota Celica

Toyota Celica

Poměrně starší kousek, na který můžete v inzerátech také narazit, ale za to hotový poklad. Na první pohled zcela ojedinělé auto, které má posunutou kabinu dopředu a ve své době auto prezentovalo zcela nový podvozek. Ostatně jedná se o Toyotu, která zajistí spolehlivost, ale zároveň ponechá určitou agilitu a ovladatelnost vozu. Samozřejmě Celica má náhon na předek a podle toho je třeba se k autu chovat. Vyniká také přesným řízením, takže se nemusíte bát, že by vás auto v zatáčce zradilo. Spokojeně se vrhá tam, kam udáte směr.

A pokud se náhodou něco nezadaří, pak vás na holičkách nenechají ani brzdy, a to i když jedete na okrsce víc, než je dovoleno. U Celici je ale jediný problém, a to že motor rád papá olej, kterého je v motoru docela malý objem (u starších verzí) a chybí u něj zcela kontrolka na kritický nedostatek této životadárné tekutiny - proto jízda s ní může být občas spíše hazard. Nejlepším motorem jest 1.8 VVTL-i s výkonem 141 kW

Výhodou je, že v inzerátech narazíte i na mladší auta třeba z roku 2013. 

Vybíráme sportovní auto do 100 000 Kč - Alfa Romeo

Alfa Romeo GTV

Je možné, že objevíte zajímavé kousky, které budou ještě v originálním stavu, ale u nich se cena bude pohybovat asi lehce výš, než je náš cenový strop. Nečekejte, že narazíte v českém rybníčku na V6 Turbo, který se prodával výhradně jen v Itálii. Vás bude více zajímat čtyřválcová 1.8 nebo šestiválec 3.2, oba motory jsou ale v inzerátech k nalezení. Auto má tvrdý podvozek, a tak si silnice pro blbnutí budete muset trošku vybírat - ale jakmile se dostanete na upravený povrch, potvrdí se, jak vynikající jízdní vlastnosti auto má. Leckdy bude řízení strmé, a tak to chce trochu cviku v paži. 

Koupi by si měli rozmyslet lidé vyšších postav, protože to je mimo jiné důvod, proč se Alfa tolik neprodávala, neboť pro vysoké řidiče byla zcela nevhodná a i střední postava měla problém se do kabiny poskládat. Nicméně, pokud Alfu i tak koupíte, určitě často měňte olej a všechny servisní úkony svěřte někomu, kdo Alfám skutečně rozumí a nic na autě nezkazí. Přeci jen stále se jedná o charismatickou Italku, která potřebuje trošku víc nadstandardní péči.

Zdroj médií: Pixabay, commons wikimedia - Corvettec6r, Thomas doerfer.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články