PRÁCE 🧰

Nosič kol na tažné zařízení, poradíme s výběrem

3. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Komu se jízdní kola nevejdou do kufru, může je převážet buď na střeše nebo na nosiči, který se uchytí na tažné zařízení, lidově řečeno "na kouli". Jak vybrat ten správný nosič kol, abyste dojeli do cíle v pořádku?

Nosič kol na tažné zařízení - podle čeho vybrat?

Články na téma nosiče kol:

  1. Nosič kol na tažné zařízení - podle čeho vybrat? - právě čtete
  2. Nosiče kol: Druhy a který vybrat?

Nejlevnější nosiče kol nejsou správnou cestou

První a zásadní věcí je vybírat čistě z výrobků, které za něco stojí. Ty úplně nejlevnější je lepší přejít a poohlédnout se spíše po známějších značkách. Počítáte asi s tím, že budete potřebovat, aby nosič kol chvíli vydržel a nechcete za dva roky kupovat nový, případně řešit po prvním použití reklamaci. Ideální je řešit nákup ve specializované prodejně, ne v supermarketu.

Nosič kol na páté dveře prosím ne

Možná vás láká pořízení nosiče, který se uchycuje za páté dveře. Pokud možno, vyhněte se mu. U tohoto typu se často stává, že se kola při přepravě poškrábou, navíc nejsou tak bezpečné a už vůbec nejsou uživatelsky přívětivé (přijdete o možnost snadno otevírat zavazadlový prostor vozu). Ideální je tedy opravdu takový nosič kol, který se upevňuje na tažné zařízení.

Opravdu jen dvě kola?

Dalším faktorem, který bude rozhodovat, je počet kol, která lze na nosič uchytit. Zde hraje ale roli více proměnných. Tou nejdůležitější je nosnost tažného zařízení. Počítejte jak hmotnost kol, tak i samotného nosiče na kola. V případě elektrokol pozor, ta bývají o dost těžší, při jejich přepravě z nich vyndejte akumulátor a vezte ho zvlášť. Co se týče počtu kol, tak zejména u mladší generace se vyplatí zamyslet se nad možností přírůstku do rodiny. Nosič kol na tažné zařízení si nekupujete na rok, ale může sloužit dlouhá léta a ze dvoučlenné domácnosti může být za pár let rodinka nadšených cyklistů.

Zkuste si otestovat nosič kol na tažné zařízení

Určitě si vyzkoušejte, jak se nosič kol na vůz upíná, jak se s ním manipuluje a jaký je komfort obsluhy. U těch levnějších bývá právě toto obvykle zásadní slabinou. A nezapomeňte věnovat pozornost i kvalitě zpracování. Není výjimkou, že se u neznačkových výrobků začne po půl roce loupat barva a objeví se rez. Pak už je jenom otázkou času, kdy materiál dojde na mez své životnosti.

Nezapomeňte na značku!

Nosič kol na tažné zařízení řešte s předstihem. Zakrývá totiž registrační značku vozidla, takže je potřeba vyžádat si na úřadě třetí, kterou na nosič upevníte. Její vydání trvá kolem dvou týdnů a bude vás to stát 600 korun. Bez ní ani nevyjíždějte, za tento přestupek hrozí i ztráta řidičského oprávnění.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články