PRÁCE 🧰

Test: karavan Panzer 250

12. 5. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Testy Panzer

Přišla nám trochu netradiční nabídka – test karavanu. Popravdě jsem tímto segmentem cestování naprosto nepolíbený, ale když jsem se dozvěděl, že by to měl být jeden z těch menších, neváhal jsem ani vteřinu.

Test: karavan Panzer 250

Kdo to potáhne?

Prvně jsme museli sehnat auto, které je schopné karavan na kouli utáhnout. To se ukázalo být trochu problém, protože v redakci nikdo moc často přívěs nepotřebuje. Nakonec se ale přeci jenom jeden nešťastník prořekl, že na své Fabii tažné má. Přesvědčit ho, že auto na pár dní oželí, netrvalo dlouho a za pár dní jsem už svištěl směrem ku Praze do areálu firmy TownOut, se kterou byla zápůjčka domluvená.

Přespat a zase jet

Model, který jsem dostal, se jmenuje Panzer 250 a je to skutečně karavan skromnější velikosti, který nabízí vlastně jen takový základ pro přespání mimo domov. Záměrně píši „přespání“, protože na nějaké velké letní pobyty v kempech bych volil spíše něco vybavenějšího a většího. Uvnitř je vlastně jen lůžko o rozměrech 200 x 170 centimetrů, dvě okénka, z každé strany dveře, lampička a pár poliček. Mohlo by se zdát, že je to teda skutečně jen taková holá postel na kolech, ale to by byl omyl, přátelé.

Interiér karavanu Panzer 250

Půjčte si karavan a vydejte se za dobrodružstvím

Sice skromnou, ale funkční kuchyňku totiž nenajdete uvnitř, ale hezky zvenku. Stačí odklopit rozměrné zadní víko - ono se vlastně otevře po odjištění samo a to docela velkolepě. Je dobré udělat krok dozadu, protože jinak tím člověk dostane do brady. Víko kryje vařič, jednoduchý dřez, ledničku a opět pár odkládacích prostor. Za deště pak funguje jako docela funkční střecha, takže na kuchaře neprší.

Vařič je klasická plynová dvou plotýnka. Ta funguje, ale jelikož jsem byl v dosahu domova a venku zuřilo ne zrovna příznivé počasí, neměl jsem potřebu pouštět se do nějakých gastropokusů. Pod „sporákem“ je ještě nádrž na zásobu vody. Ta se využije jednak ve dřezu třeba na umytí nádobí, ale taky ve sprše, která je přístupná pod krytkou na boku karavanu. Jak vidno, tak za dobrých povětrnostních podmínek se asi s Panzerem 250 fungovat dá – uvaříte si, umyjete se, akorát toalety musí člověk řešit tak nějak po svém.

Kuchyňka karavanu Panzer 250

Má i elektrický rozvod

V „kuchyňské části“ je přítomna i lednička, což mě přivádí k napájení a elektro soustavě karavanu. Tu řeší akumulátor o kapacitě 100 Ah ukrytý v předním úložném prostoru, kde je ale i místo pro připojení karavanu k externímu zdroji elektřiny. V takovém případě se baterie začne okamžitě dobíjet pomocí velmi jednoduchého řešení v podobě klasické nabíječky autobaterií. Tohle lehce punkové řešení mě popravdě malinko zaskočilo, ale zase jako co tady chcete vymýšlet, že? Prostě se vezme akumulátor, nabíječka, propojí se to a hotovo šmytec. Výměna baterie nebo její uskladnění na zimu je jednoduchý úkon a navíc s sebou vždycky máte nabíječku, což se může hodit. Ve výsledku je to tedy nejefektivnější i nejlepší řešení.

Terénní karavany v naší inzerci

Karavan Panzer 250 - úložný prostor

Ovládání všeho co je na elektřinu, je uvnitř, kde jsou spínače, společně s pojistkami. Co mi trochu chybělo, byl jednoduchý USB konektor pro nabíjení telefonu nebo tabletu. Z pravé strany je ale na druhou stranu složená markýza, kterou bych ale klidně oželel, protože jednak to celý karavan prodražuje a pak mi to taky nepřipadá jako nutnost na nějaké výpravy mimo civilizaci.

Karavan pro dobrodružné výlety

Celý karavan, a napovídá tomu trochu i název, je minimálně stylizovaný do offroad looku. Zarazily mě pláště, které minimálně vzorkem působí hodně terénním dojmem, a tak jsme se rozhodli vyzkoušet, jak to bude fungovat za čtyřkolkou. Ne čtyřkolkou jakože oktávkou s Haldexem, ale takovou tou opravdovou čtyřkolkou, se kterou je mimo zpevněné cesty sranda. A průchodnost terénem byla hodnocena jako dobrá do chvíle, než jsme zjistili, že stroj má strašně nízko kouli, takže karavan zůstal viset na hrbolu na oji.

Tažení karavanu Panzer 250 čtyřkolkou

Za autem se to samozřejmě chová jako velká krabice, kterou táhnete za autem. Doporučujeme tedy silnější motor, s 1.2 HTP je problém kdykoliv foukne vítr z protisměru a sebemenší kopeček znamená zpomalení spojené s podřazováním.

Úplný základ

Pokud mám Panzer 250 nějak zhodnotit, tak to vidím jako docela solidní základ pro přespání někde na cestách. I bych si ho dovedl představit jako takovou základnu, kterou si dotáhnu na místo, ze kterého pak budu dělat výpravy třeba offroad speciálem po okolí.

Co bych vylepšil, jsou některé detaily. Třeba podlaha je tvořena vrstvenou dřevěnou deskou, což sice není nic proti ničemu, ale na pár místech je zvenku nezakrytá, takže se na ni může dostat vlhkost, bahno a podobně. Stejně tak nepůsobí úplně dobře světlo nade dveřmi s trčícími kabely. Zkrátka bych si to po koupi ještě doma malinko doladil. A úplně jsem taky nebyl nadšený ze zjištění, že nemám kam dát boty.

Buď je můžu strčit dovnitř, což popravdě není úplně výhra, pokud jsou mokré nebo zaprášené, nebo je můžu nechat venku, což je taky na prd. Ocenil bych nějakou zavírací skříňku, klidně přístupnou jak zevnitř, tak zvenčí, prostě nějak toto pořešit. Protože vlézt ráno z vyhřáté postele rovnou do studených a rosou pokrytých bot je zážitek srovnatelný s torturou.

Praktická okénka - karavan Panzer 250

Na druhou stranu mě potěšila praktická okénka. Nevím, jestli to není u karavanů standard, ale dají se zaaretovat v malinko pootevřené poloze, kdy se dovnitř dostane čerstvý vzduch (je dobré si otevřít na noc obě zároveň pro lepší proudění), ale zároveň je mezírka tak malá, že se rapidně snižuje riziko vletu otravného hmyzu. Spaní je samozřejmě dost závislé na tom, jak moc kvalitní matraci dovnitř pořídíte. I s tou základní to je úplně v pohodě a komfort je o několik tříd výš, než při spaní ve stanu. V jednom nebo dvou dospělých lidech bych absolutně neměl problém.

Hlavní předností karavanu Panzer 250 je pak jeho pořizovací cena. Karavan seženete v ceně od 250 tisíc, za což se běžně prodávají klasické ojeté karavany 10 a více let staré. Pokud jste milovníci přírody a dobrodružného cestování, může to pro vás určitě být zajímavá investice nebo zápůjčka slibující kvalitní zážitky.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

+

  • Pořizovací cena
  • Komfortní spaní
  • Sprcha, kuchyňka a postel v jednom balení
  • Terénní provedení

  • Nedoladěné detaily
  • Chybí odkládací prostor pro boty

Podobné články