PRÁCE 🧰

Tekuté stěrače – test Portálu řidiče

22. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autodoplňky a příslušenství

Tekuté stěrače jsou poměrně efektivní způsob, jak si zajistit skvělý výhled z auta i za deště nebo když je na vozovce taková ta nechutná sněhová břečka. Jeden z produktů jsme otestovali, zde jsou naše zkušenosti.

Tekuté stěrače – test Portálu řidiče

Maniac Line Rain Speed je produkt určeným k jednomu jedinému účelu. Má za úkol vytvořit na skle velmi tenkou vrstvičku, po které bude stékat voda, respektive která bude vodu odpuzovat. 100 ml lahvička vystačí na odhadem 5-7 aplikací, záleží na šikovnosti uživatele a velikosti skla. Nádobka má klasickou rozprašovací pumpičku.

Čistota je základ

Aplikace se má provádět, a výrobce na to upozorňuje na obalu, na čisté sklo. Jak jsme zjistili, je čistota podkladu přímo úměrná výslednému efektu. První nanesení proběhlo na sklo, které nebylo nijak očištěné, což byl zásadní problém. Určitý efekt sice znát byl, ale ne nijak výrazný. Proto jsme skutečně dobře plochu skla očistili a vyzkoušeli produkt znovu.

K nanášení samotnému máme jeden poznatek. Nádobka s plynem by nám přišla příhodnější, protože stlačovat pumpičku znamená nanášet na sklo spíš izolované ostrůvky kapaliny. Je potřeba mít trochu odhad a chvilku nechat nanesený prostředek trochu zaschnout a pak ho jakoby rozleštit čistým hadříkem. Od té chvíle bude déšť o dost menší problém.

Efekt je víc než znatelný

Strašně špatně se efekt tekutých stěračů dokumentuje, pokud nechcete natáčet video za jízdy. Když auto stojí, je vidět, že na skle se netvoří velké kapky, naopak se voda rozpadá na kapičky malinkaté. Jakmile se vůz rozjede na zhruba 60 km/h, začnou kapičky odtékat nahoru a do stran. Výhled je super i bez stěračů, jak jsme se sami přesvědčili, nicméně samozřejmě je nejlepší stěrače použít. Pro demonstraci toho, jak přípravek funguje, jsme jej nanesli na jednu polovinu skla a na druhou ne. Nechali jsme chvíli auto stát na drobném deštíku a výsledek se dostavil. Polovina skla před řidičem byla pokryta malými kapičkami, na té druhé se stále tvořily velké kapky, které velmi efektivně zabraňují ve výhledu.

Tekuté stěrače – test Portálu řidiče

Pro ještě lepší demonstraci jsme Rain Speedem ošetřili polovinu zrcátka (čistého) a druhou polovinu jsme nechali bez ošetření. Efekt po orosení rozprašovačem je krásně vidět, na ošetřené polovině se opět tvoří jen velmi drobné kapičky.

Tekuté stěrače – test Portálu řidiče

Nějakou chvíli vydrží

Výsledek drží docela obstojně a jak jsme si vyzkoušeli, ani dva týdny, kdy se vystřídalo jasno, polojasno, sněžení, tuhé mrazy, ale i deště, se zásadně nepodepsaly na funkčnosti. Efekt je pořád znatelný, ačkoliv samozřejmě už ne tak silný, jako den dva po nanesení. Velký pomocník je Rain Speed hlavně na dálnici – ve vyšších rychlostech skutečně voda ze skla odtéká velmi rychle, takže stěrače prakticky nejsou potřeba.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články