PRÁCE 🧰

Startovací box - výhody a nevýhody

30. 1. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Startovací boxy Auto-moto baterie a nabíjení

Když je baterie vybitá, je několik možností, jak situaci řešit. Tou nejrychlejší je asi startovací box, který umožní nastartovat motor a při delší jízdě se tak autobaterie může zcela dobít.

Startovací box

Články na téma startovací boxy:

  1. Startovací box - právě čtete

Není to nic složitého

Je to vlastně takový záložní zdroj energie. Uvnitř startovacího boxu není nic objevného, typicky ukrývá v plastovém těle nějakou jednoduchou elektroniku a vedou z něho dva kabely - kladný a záporný. Nejdůležitější je samozřejmě akumulátor, který je v drtivé většině případů typu AGM o kapacitě 18, případně 24 Ah. Booster se používá velmi jednoduše, po připojení kabelů a zapnutí auto s vybitým akumulátorem obživne a je možné ho nastartovat.

V domácnosti spíš k ničemu

Ty lepší startovací boxy obsahují třeba i USB konektor, takže poslouží i jako powerbanka třeba pro nabití telefonu. V každém případě se jedná o zařízení, které je v podstatě jen přenosnou baterií. Využití v domácnosti asi moc nenajde, ale často se používá v autobazarech, kde ojetiny dlouhou dobu stojí a vybíjí se jim postupně akumulátor.

Zdroj info: Autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články