PRÁCE 🧰

Správné napětí autobaterie je 12,6 V a více

4. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Pro autobaterii je klíčová hodnota napětí, která nám udává, jak moc je nabitá. Napětí autobaterie samozřejmě kolísá a i podle rychlosti poklesu lze usoudit, jak je na tom akumulátor s kondicí.

Napětí autobaterie – jaké je správné?

Správné napětí autobaterie

  • 12,6 V - 12,8 V značí plně nabitou autobaterii.
  • 12,5 V - 12,6 V znamená, že je akumulátor pořád dostatečně nabitý, ale nikoliv do plna.
  • 12,4 V - 12,5 V vyžaduje nabití akumulátoru.
  • Pod 12,4 V je potřeba akumulátor co nejdříve nabít, protože začíná sulfatovat, což ho trvale poškozuje.
  • Pod 12 V můžeme autobaterii označit za vybitou. Nabití skutečně neodkládejte, jinak budete brzy pořizovat novou.

Pakliže autobaterii nabijete do plna, tedy je ve stavu, kdy na pólech naměříte napětí 12,7 až 12,8 V, měl by jí tento stav nějaký čas vydržet. Nepanují-li venku horka nebo mrazy, klidně i po týdnu by měl akumulátor být stále do plna nabitý. Pakliže napětí rychle klesá a v řádu dnu se mění o desetinu voltu nebo i více, je pravděpodobně autobaterie na konci své životnosti a nepřežije zimu, kdy jsou na ní kladeny nejvyšší nároky. Pozor na to, že v teple samovybíjení probíhá rychleji, protože elektrochemická reakce uvnitř autobaterie probíhá neustále a teplota ji jenom urychluje.

Měření napětí autobaterie

Pakliže měříme napětí, je důležité, nechat baterii „odpočinout“, aby se zbavila zbytkového náboje. To znamená ideálně nechat auto odstavené třeba půl dne, ale minimálně dvě hodiny. Pokud přijedete domů a hned budete měřit napětí baterie, naměříte pravděpodobně velmi vysokou hodnotu, která však neodpovídá realitě a nelze z ní usoudit prakticky vůbec nic. Napětí autobaterie při startu, při zátěži a po ní, je pro potřeby diagnostiky úrovně nabití nevypovídající. Měřit můžeme voltmetrem nebo klasickým multimetrem, postačí klidně levnější za pár stovek. Mazáci mají měřič napětí v autozásuvce, stojí pár korun, má displej a ukazuje měří úplně stejně jako voltmetr.

Šestivoltová past

Může se stát, že třeba zapomenete rozsvícená světla nebo s autem delší dobu nejezdíte a napětí akumulátoru poklesne na hodnotu kolem 6 V, případně ještě níže. Na to opravdu pozor, protože většina inteligentních nabíječek takovou baterii vyhodnotí jako nikoliv 12V, ale 6V. Ty se používaly dříve, dnes jsou záležitostí spíš veteránů, ale nabíječky často polovičním napětím nabíjet umějí. Pakliže je 12V akumulátor vybitý na 6 V, pak logicky taková nabíječka začne nabíjet napětím 6 V, což je samozřejmě špatně. V takovém případě je potřeba zvolit manuálně napětí 12 V a dát tak nabíječce najevo, o jakou autobaterii se jedná.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články