PRÁCE 🧰

Spotřeba Opel Astra PHEV

2. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Opel

Šestá generace Opelu Astra se pyšní svým oturbeným plug-in hybridem. Jaký je rozdíl mezi normovanou a reálnou spotřebu u tohoto vozu?

Spotřeba Opel Astra PHEV

Vozidla, u kterých se potřebuje zjistit, zda splňují dnes již velmi přísné emisní normy, musí projít souborem velmi náročných procedur. Testy firmy WLTP (Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicle Test Procedure) jsou povinné pro všechny nové automobily, které chtějí dosáhnout na trh v Evropské unii. Dříve se prováděly testy NEDC (New European Driving Cycle), již od roku 1992. Od roku 2018 musí každý výrobce vozidel poskytnout veřejné výsledky testu WLTP.

Automobilka se u nového Opelu Astra pyšní svou normovanou spotřebou na dlouhodobé vzdálenosti 1,1 l/100 km, bohužel realita není až tak optimistická. S čtyřválcovou šestnáctistovkou se můžete v průměru, když jezdíte hybridním režimem a například ve městě čistě na elektřinu dostat dlouhodobě na nějaké 3-4 litry na sto kilometrů. V případě, že jezdíte hlavně po dálnicích, kdy pojedete s adaptivním tempomatem nastaveným na 130 km/h, spotřebou se Opel bude pohybovat kolem 5l/100, Spotřeba na běžných trasách vám však často i v hybridním režimu bude ukazovat hodnotu vyšší než 5,3 litrů. Spotřeba elektřiny vám při svižné jízdě může dosáhnout až na 21,9 kWh.

Rozdíly mezi WLTP a NEDC metodou

WLTP v roce 2018 nahradilo testy NEDC. Metody se změnily především za účelem vytvoření realističtější jízdní dynamiky a změně externí teploty. Dále se prodlužuje testovací vzdálenost, zvyšuje se průměrná a nejvyšší rychlost, probíhá více rozjezdů a zastavení a časy zastavení se zkrátily.

WLTP VS. NEDC
WLTPNEDC
Teplota při startu14 °C20-30 °C
Trvání jednoho testovacího cyklu30 minut20 minut
Procent stání v cyklu 13 %25 %
Celková délka jednoho cykluasi 23 kmasi 11 km
RychlostPrůměr: 46.6 km/h
Maximum: 131 km/h
Průměr: 34 km/h
Maximum: 121 km/h
Doplňková výbavaVýbava výrazně ovlivňuje hmotnost, aerodynamiku a valivý odpor.Brán v potaz je pouze valivý odpor.

Zdroj info: Club Opel, Opel, Astra Rasag, Astra G.
Zdroj médií: Nikola Vrablová.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články