PRÁCE 🧰

Řidičák AM a řízení auta od 15 let

13. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vaše milované ratolesti nemusí netrpělivě očekávat až jim padne 18 let a mohou si začít dělat řidičské oprávnění. S řidičákem AM mohou řidit už od 15, nese to s sebou ale určitá rizika.

Řidičák AM a řízení auta od 15 let

Mikroauta s řidičským průkazem AM

Některé společnosti vydělaly na tom, že začaly vyrábět mikroauta pro dospívající jedince, kteří by za volant vozu rádi usedli dřív než před 18 rokem. Přitom pro jejich řízení stačí mít platný řidičák skupiny AM. Je nutné ale počítat s tím, že se nebude jednat o žádné trhače asfaltu. Mikroauta smějí mít maximální váhu do 350 kilogramů, když foukne prudší vítr, je to už znát. Navíc povolený výkonností limit je 4 kW a maximální povolená rychlost pak 45 km/h.

Řidičák AM a jeho nevýhody

Z výše zmíněného je jasné, že takové auto určitě nemůže překročit brány města. Jednak by zdržovalo provoz a jednak by to nebylo příliš bezpečné. Ostatně podle testů Euro NCAP si mikroauta vedou celkem bídně. Není se čemu divit, pro splnění konstrukčních parametrů se pak musí šetřit úplně všude a na všem. Ano, člověk má kolem sebe plech a není to tak riskantní jako na mopedu, jenže ruku na srdce, stále se nejedná o superbezpečný stroj, do kterého bychom se nebáli posadit potomka.

Vysoká cena mikroaut

Navíc pokud zrovna nejste milionáři, utratíte strašný ranec peněz za něco co potomkovi bude sloužit tři roky. Nepředpokládáme ani, že by o taková ojetá auta byl nějaký extrémně velký zájem. Z toho důvodu bychom raději počkali a můžete pak ušetřené peníze raději investovat do lepšího prvního vozu.

Je tedy na pováženou, jestli výhody řidičáku AM převažují nad nevýhodami a především jestli chcete takové mikroauto svému dítěti dopřát. Možná by bylo lepší mu zaplatit týdenní intenzivní jazykový pobyt v cizině, než se každý den stresovat, jestli dojel v pořádku do školy na druhé straně města a nestalo se cestou nějaké fatální neštěstí. Přeci jen v menším městě nehrozí takových nástrah jako třeba v Praze. V hlavním městě by to byla doslova loterie se životem.

Zdroj info: Názory autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články