PRÁCE 🧰

Princip fungování autochladničky - na dlouhé cesty do zahraničí ideál

27. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chladicí box do auta je praktický přístroj, který ocení každý cestovatel při dlouhých trasách do zahraničí. Jeho zapojení je jednoduché a navíc existuje několik druhů, ze kterých je možné vybírat.

Autochladička a její princip fungování

Články na téma autochladničky:

  1. Lednice do auta: Jakou vybrat?
  2. Autochladnička a její princip fungování - právě čtete

Někdy se zadaří, že jedete v létě na dalekou cestu do zahraničí, kde ale nemáte v plánu pobývat v hotelu, nýbrž si plnými doušky užít přírodu. Na takové cesty je vhodné si přibalit potraviny i nápoje, u kterých byste přeci jen byli raději, aby vydržely čerstvé - studené a rychle se nezkazily. Pro tyto účely existuje termotaška do auta a autochladnička.

Jaké jsou možnosti chlazení na cestách

Pro takové to ne příliš důležité chlazení je možné zvolit pouze termotašku do auta. Většinou do ni musíte uložit předem studené / vymražené desky, které jsou zdrojem kýženého chladu a ten nápoje případně potraviny udrží pár hodin čerstvé, bez možnosti se kazit. Výhodou rovněž je, že je velmi lehká, a tedy i praktická. Nevýhodou je logicky čas, který pro chlazení může poskytnout.

Druhou možností je už poněkud dražší, ale výkonnější termoelektrická autochladnička. Ta má samozřejmě už výhodu v tom, že zchladí cokoliv o několik desítek stupňů. A přesně tato autochladnička potřebuje ke svému provozu napájení z příslušné zásuvky v autě. Poslední možností je kompresorová autochladnička, ale to už je úplně o jiné částce a hodí se spíše pro lidí, kteří jsou na cestách opravdu často.

Záhady vědy vyřešena

Každého asi jednou napadlo, jak je možné, že autochladnička dokáže udržet studené prostředí a to pouze za využití elektrického proudu - protože autochladnička se musí připojit do zásuvky pro svou správnou funkci.

Celý proces funguje díky Peltierově efektu. Ten objevil v roce 1834 francouzský fyzik Jean Charles Athanase Peltier. Princip efektu spočívá v tom, že stejnoměrný elektrický proud protéká uzavřeným obvodem, který je spojený ze dvou různých materiálů (kovů). Nejčastěji se používá bismut a tellur. V těchto spojích vzniká teplotní rozdíl. Laicky řečeno, jakmile teče proud z vnějšího zdroje a to jedním směrem, pak se spoj ochlazuje, pokud změní směr, pak se začne ohřívat. 

V autochladničkách je několik tzv. Peltierových článků. Ty se každý skládají ze spojovacího můstku a ze dvou polovodičových tělísek, které zprostředkovávají přívod elektrické energie ze zdroje a tím buď absorbují a nebo vyřazují teplo. Každý článek tak lze přirovnat jednoduše k tepelnému čerpadlu. Na vnější straně se většinou nachází keramická destička a uvnitř nich je nanesená vrstva obou kovů, která slouží právě k protékání proudu a tím vzniká zmíněný efekt.

Autochladnička založená na tomto principu chlazení je tichá a lehká. Jejich účinnost není ale příliš vysoká. Počítejte s tím, že dokáží ochladit vnitřek boxu o 15 až 20 °C. Takže když máte v autě čtyřicítky, v boxu bude "příjemných" dvacet stupňů. Pokud ale chladničku dokážete umístit do běžného prostředí, chlazení zvládnou i po delší dobu.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články