PRÁCE 🧰

Porucha lambda sondy a její výměna

2. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Když se pokazí lambda sonda, neděje se nic zásadního. Je to běžně dostupný díl, který není složité vyměnit, a to ani v domácích podmínkách. Výměnu nicméně není dobré odkládat.

Jak se projevuje vadná lambda sonda?

Články na téma lambda sonda:

  1. Co je lambda sonda
  2. Výměna lambda sondy
  3. Jak poznat vadnou lambdu sondu
  4. Jak se projevuje vadná lambda sonda? - právě čtete

Co dělá lambda sonda?

Aby bylo optimální řízení poměru vzduchu a paliva, jak z hlediska spotřeby a výkonu, tak i emisí, potřebujeme údaje o tom, kolik kyslíku ve směsi zbude po jejím spálení. Podle toho se pak upravuje vše ostatní. Lambda sonda měří právě obsah kyslíku ve výfukových plynech a tento údaj předává řídící jednotce.

Jak poznat vadnou lambda sondu?

Příznaky poruchy jsou celkem nápovědné – typicky je to zvýšená spotřeba a horší chod motoru, a to zejména za studena, kdy lze pozorovat třeba kolísání otáček na volnoběh nebo škubání při jízdě. Chybu také může odhalit řídící jednotka, která rozsvítí kontrolku motoru.

S ohledem na cenu lambda sondy se vyplatí v servisu nechat napojit auto na diagnostiku a nechat si podezření potvrdit. Výše uvedené projevy vadné lambda sondy může způsobovat třeba i vadný vstřikovač nebo klidně zanesená škrtící klapka. Starší vozidla měla lambda sondu jednu, novější mají typicky dvě, ale mohou mít až čtyři, nicméně dvě jsou nejčastější počet. Ta první je před katalyzátorem, druhá za ním. 

Proč lambda sondu vyměnit co nejdříve?

Jak se projevuje vadná lambda sonda může být často zaměňováno za jinou závadu. Určitě se nevyplatí podcenit riziko, že lambda sonda nepracuje správně, protože reálně hrozí poškození katalyzátoru, což je docela drahý díl. Nestane se to hned, ale kdo bude vadnou lambdu ignorovat, toho to nakonec potká.

Jak lambda sondu vyměnit?

Jak už jsme uvedli, je tato sonda umístěna způsobem, aby byla přímo vystavena výfukovým plynům. Typicky tedy je zašroubovaná z boku do výfukového potrubí před a pak i za katalyzátorem, v případě sondy druhé. Tušíte-li, která je špatná, je poměrně snadné odpojit její konektor a následně ji vyšroubovat. Nemusí to jít úplně snadno, budete muset trochu zabrat, ale nakonec určitě povolí. Závit a okolí doporučujeme očistit ideálně ocelovým kartáčem a následně můžete lambda sondu našroubovat novou. Cena se liší auto od auta, respektive motoru od motoru, většinou se pohybuje od zhruba tisícikoruny po pět tisíc korun. U novějších aut může být i vyšší. Co při výměně zkontrolujte, je konektor, do kterého budete zapojovat lambdu novou. Spoustu řidičů potrápilo, že do konektoru zatékalo a odcházela jim díky tomu jedna sonda za druhou a nevěděli proč.

Zdroj info: garage gurus, seat, atuobutler.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články