PRÁCE 🧰

Jak se projevuje vadná lambda sonda

20. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Lambda sonda je zařízení, které v případě poruchy může vytvořit vrásky na čele nejednomu řidiči. Vadná lambda sonda totiž v některých autech vyjde až na tísíce korun. Jak se projevuje vadná lambda sonda? A jak poznat vadnou lambda sondu?

Jak poznat vadnou lambdu sondu

Články na téma lambda sonda:

  1. Co je lambda sonda
  2. Výměna lambda sondy
  3. Jak poznat vadnou lambdu sondu - právě čtete
  4. Jak se projevuje vadná lambda sonda?

Co je lambda sonda a jak funguje?

Lambda sonda je zařízení, které se vyskytuje ve výfukovém potrubí vozů u motorů se zážehovým motorem, které mají katalyzátor. Toto zařízení "vypočítává", správný směšovací poměr paliva a vzduchu, který je řídící jednotkou určen a je důležitý pro snížení škodlivých emisí ve výfukových plynech. Poměr benzinu a vzduchu je potřeba měnit v závislosti na podmínkách, jako je například studený motor. Úkolem lambda sondy je získat co nejmenší spotřebu paliva spolu s co nejnižšími emisemi motoru.

Jak poznat vadnou lambda sondu?

Vadnou lambda sondu jde diagnostikovat velmi jednoduše hned třemi způsoby. První způsobem, jak poznáte poruchu lambda sondy je, že se vám na přístrojovém šítu zobrazí kontrolka motoru a z auta se bude linout velmi bohatá benzinová "vůně", palivo se nedokonale spaluje (nespálí se všechno) a část ho uniká společně s výfukovými plyny. Dalším možným způsobem je, že auto nebudete moct nastartovat. Vadná lambda sonda totiž nemusí vypočítat správný poměr vzduchu s benzinem a jednotka v tom případě žádný benzin do motoru poslat nemusí. Poslední možností, jak se projevuje vadná lambda sonda je vyšší spotřeba. Spotřeba se může zvýšit až téměř o polovinu.

Lambda sonda nemusí být pouze jedna, ve vašem voze se mohou vyskytovat dvě i čtyři lambda sondy před a za katalyzátorem. V případě poruchy lambda sondy není nutné měnit všechny, pomocí diagnostiky stačí zjistit, která je špatná a tu následně vyměnit.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články