PRÁCE 🧰

Pistáciová Fabie – proč je z ní takový fenomén?

5. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Škoda

Škoda Fabia první generace je dnes velmi dostupnou ojetinou. Existuje ale verze, která je doslova kultovní a její postavení je dáno jenom a pouze jedním odstínem barvy.

Pistáciová Fabie – proč je z ní takový fenomén?

Články na téma investiční auta:

  1. Investice do auta aneb Auto jako investice
  2. Škoda Felicia jako investiční auto
  3. Pistáciová Fabie – proč je z ní takový fenomén? - právě čtete

Pistáciová fabie a kult kolem ní

Už několik let je to populární trend u „automobilově pozitivních“ mladších lidí – fotit, lépe však vozit se fabií pistáciové barvy. Unikátnost je v tomto případě daná barvou Zelená Fantasy, označení je 5Y5Y. Popravdě trochu zvláštní zelený odstín, který vypadá jako vyšisovaný, nicméně vyrobeno s ním bylo jenom 8116 kusů jedničkových fabií. Je to tedy svým způsobem dost vzácná barva, ačkoliv není nejvzácnější, jak se často traduje! Byly i unikátnější barvy, například některé metalické odstíny, ale ty byly používány pro více modelů. Zelená Fantasy byla vyhrazena pouze a jenom pro fabie. Na některé další modely se dostala pouze jako zvláštní lakování na přání, přičemž Škoda před časem využila fenomén pistáciových fabií k marketingové akci, což zájem oživilo. Termín „pistáciová fabia“ se vžil patrně díky podobnosti s barvou pistáciové zmrzliny.

Inzeráty ojetých vozů Škoda Fabia

Na sociálních sítích existuje vícero skupin, které se zabývají právě fabiemi s tímto odstínem. Členové zde fotí pistáciové fabie a chlubí se svými úlovky, pořádají srazy a zkrátka podnikají věci, které obvykle dělají lidé se společným zájmem. Popravdě bychom si asi nevsadili na to, že po českých silnicích jezdí nějaká pistáciová fabia, kterou ještě nikdo nevyfotil a nepochlubil se s ní třeba na Facebooku nebo Instagramu.

Pokud byste se chtěli do podobných činností zapojit, nic vám nebrání. Horší to bude, když se budete chtít vozit ve vlastní „pistácii“. Ono totiž z těch 8116 dnes jezdí možná polovina, kdoví jestli. A s růstem popularity se jich majitelé přestali zbavovat, ačkoliv cenově se nijak zásadně od ostatních fabií v inzercích neliší. Aktuálně jsme našli jeden kus za necelých třicet tisíc, což je standardní cena.

Pistáciová fabie – cena a vývoj do budoucna

Nabízí se otázka, zdali by nestálo za to, uložit do pistáciové fabie peníze s tím, že investice se časem znásobí. Popravdě si nemyslíme, že takový plán vyjde. Jistě, jednoho dne bude Škoda Fabia veterán, nebude jich mnoho a budou zdobit srazy škodovkářů. A Zelená Fantasy je sice poměrně unikátní, ale její věhlas významně nepřesahuje hranice České republiky, což je faktor, který u většiny podobně „vzácných“ aut umí vyhnat cenovku. Takže ne, jako investici bychom skutečně pistáciovou fabii nedoporučili.

Zdroj info: škoda.
Zdroj médií: Facebook/Pistáciové fábie.

Podobné články