PRÁCE 🧰

Investice do auta - Poradíme, do jakých aut investovat

29. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud zrovna přemýšlíte, kam uložit našetřené peníze, aby se neválely bezprizorně na bankovní účtu, pak můžete zkusit investovat do auta. Ale pozor, ne každé je pro tuto investici to vhodné.

Investice do auta aneb Auto jako investice

Články na téma investiční auta:

  1. Investice do auta aneb Auto jako investice - právě čtete
  2. Škoda Felicia jako investiční auto
  3. Pistáciová Fabie – proč je z ní takový fenomén?

Investiční auta

Ačkoli by jeden mohl říct, že výhodnou koupí bude každý veterán, není tomu tak. V některých případech můžete prodělat přímo kalhoty a investice do auta se vám už nikdy nevrátí. V opačném případě a s trochou štěstí, můžete objevit poklad své života. Moudrá rada totiž zní, že když narazíte na opravdu raritní kousek s příběhem, kupte ho hned, než to udělá za vás někdo jiný a ještě vám poděkuje, že jste byli nerozvážní. A z toho právě pramení, že ne každý veterán je pohádkovou výhrou.

A co víc. Nákup investičního auta by měl být vždy prioritou volby. Kupte si ho, protože chcete a ne proto, že chcete vydělat peníze. To raději na celý nákup zapomeňte. Druhá věc, kterou je nutné mít na paměti, koupí auta to nekončí. Musíte mít prostředky a především dostatek času na to jej zvelebovat.

Pokud jej necháte stát volně v garáži několik let, není to zrovna ta optimální cesta. Často bude nutné shánět nové díly, renovovat, jezdit s ním a co třeba se s tímto autem zúčastnit srazů a přehlídek, kde budete hledat kontakty? K tomu připočtěte čas, který to zabere. Z toho pak vyhodnoťte, jestli se vám opravdu vyplatí investovat do auta a ne třeba do zlata, o které se ve většině případů nemusíte téměř starat.

Je potřeba mít pro to cit

Ono přijít na aukci a koupit prvního veterána, kterého tam uvidíte, není zrovna úplně košér. Nejdete do obchodu pro banány. Především byste si o celém segmentu měli něco nastudovat, abyste věděli, že ten, kdo auto prodává, o něm ví opravdu hodně nebo opravdu málo, že auto získáte nakonec za lepší cenu.

A věřte tomu nebo ne, vaše poslání bude ještě větší, než jste si mysleli. V ideálním případě je vhodné mít na takových akcích člověka, který tomu opravdu rozumí a dokáže poradit. Snadno se totiž může stát, že sáhnete sice po populárním voze, ale které jinak nemá co nabídnout a ze super nápadu se rázem stane zklamání, které vám ani při prodeji nevrátí ztracený čas a peníze.

Díváme se tedy vždy po autech, která jsou něčím unikátní. Vznikla například jako limitovaná edice a tudíž se jich vyrobilo omezené množství. Jejich příběh a historie je podepřena slavnou, či významnou osobností nebo závodní minulostí. Někteří zájemci tak kupují auta spíše z nostalgie, než s úmyslem je dále po čase přeprodávat. Vy si tak musíte vybrat, na jakém mostě budete stát.

A pokud se stane, že se vám některé auto opravdu zalíbí a není k sehnání na tuzemském trhu, bude na čase vyrazit do zahraničí. Neorientujte se pouze na Evropu, ale zapátrejte i v Asii.

Cena nikdy nebude tak nízká

Abychom to uvedli na pravou míru, nikdy nečekejte na perfektní okamžik s tím, že se cena vámi vytipovaného sběratelského auta sníží. Tak tento trh úplně nefunguje a každé auto, jehož cena je poněkud vyšší, si vždy najde svého majitele. To podtrhují i kousky, které se často na trhu nenacházejí a když přijdou, jsou hned pryč nehledě na cenu, o kterou si říkají. Proč ceny neklesají, má za příčinu i fakt, že se jedná o relativně malý trh a nadšenců do sběratelských kousků je spousta.

Do jakých aut investovat? Rada odborníka pomůže

Ačkoli jsme už psali výše, že si při nákupu vhodného investičního auta můžete vzít někoho, kdo tomu rozumí, můžete udělat ještě jednu věc. Vznikla už řada rozhovorů nejen v tištěných mediích, ale i spousta videí s uznávaným českým sběratelem Filipem Turkem. Zkuste si pustit jedno video a poslouchejte, co tento člověk říká. Možná vám to otevře dveře a nebo zavře. Není totiž nic lepšího, než dát na radu opravdu zkušeného člověka, který ve většině případů řekne vše na rovinu a bez příkras, tak abys si každý udělal jasno a nevyhodil peníze jen tak z okna.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články