PRÁCE 🧰

Párky a káry aneb Přehlídka těch nejlepších vozů Česka

27. 5. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Reportáže

Zcela náhodné setkání nadšenců do rychlých aut se konalo minulou sobotu nedaleko Dlouhé Lhoty na Příbramsku. K vidění byly nejen raritní supersporty, ale také silniční vozy, které lze běžně potkat na silnicích. Na své si přišla i řada carspotterů.

Párky a káry

Podle předpovědi to vypadalo všelijak, ale nakonec jsem se přeci jen rozhodla vyrazit na setkání fanoušků všeho, co má spalovací motor. O to vtipnější byl můj příjezd v hybridním Peugeotu, který se postaral o to, že mě pravověrní petrolheadi málem propálili pohledem. No co už, někdo musel zvednout tu zelenou stopu. 

Párky a káry

Přestože jsem se na místo srazu dostala už poměrně s předstihem, bylo se na co dívat. Na parkovišti se řadila sportovní auta, avšak to unikátnějšího rázu parkovalo hezky pod střechou ve velké garáži. Hned na úvod mě přivítal Jaguar XJ22, což je mimo jiné velmi raritní auto a ve své době bylo tím nejrychlejším. Dosahuje výkonu 500 koní a na cenu jsem se raději neptala, zjevně by na to nestačila ani výhra v loterii. O kus za ním stálo Maserati MC12, které už známe z loňského letního setkání.

V garáži byly dále vozy Lamborghini, Porsche GT2RS a GT3RS a nechyběla ani upravená BMW. Zatímco jsem strávila nějaký čas uvnitř, venku se to už začalo štosovat kolem přijíždějících dalších supersportů. Mezi nimi se objevil žlutý čmelák, což je přezdívka pro Lamborghini Aventador. Za ním následovalo pár kousků Ferrari a další hodnotné vozy, které si asi zrovna nekoupíme, ale můžeme je alespoň obdivovat. Po úvodní přehlídce se většina návštěvníků a řidičů přesunula na polygon v Dlouhé Lhotě.

Párky a Káry

A protože jsem hotový magnet na nečekané situace, měla jsem to potěšení si sednout do McLarenu 600 LT s celkem neobvyklou specifikací od kluků z ApCorse. Co vám budu povídat pro vysoký lidi je to jako soukat se do tanku, ale jakmile je člověk tam, už se mu nechce ven. Sezení v karbonové skořápce je velmi příjemné a člověk by si hned zvykl. Od blaženého zážitku jsem se přesunula ještě k druhému. Do tohoto auta jsem si už nesedla, ale stačilo se na něj jen dívat. Další limitka, která stojí.... no hodně peněz. A o jaké auto šlo? Bylo to Ferrari 599XX Evo. Fuha, začalo tu být pěkně horko...nezdá se vám? Tak trochu ještě přitopíme, protože u kus dál stálo Ferrari 488 Pista

Během mého obdivování se na polygon začala sjíždět i ostatní auta. Ten, kdo nechtěl vystavovat, parkoval na trávě. Ostatní se hezky řadili vedle sebe na dráhu, přičemž někteří odvážní a nedočkaví se přesouvali k mokré dráze a na změření svých sil na sprintu. Zde většinu vozů drtila Teslička, no, dokážete si představit ty tváře vyzyvatelů. K vidění bylo opravdu hodně aut a zabralo by velký čas, než bych je všechna vyjmenovala, naštěstí se můžete podívat na některá do fotogalerie. Kromě výše zmíněných značek, to byla i jedna audina, respekt za účast. Ale také opravdu vymazlený Lexus LC500 v perleťové tmavě modré barvě, která mě vždy dokáže uchvátit. Druhým zástupcem japonské automobilky byla také Supra

Párky a káry

A co by to bylo za akci Párky a káry, kdybych si nedošla do stánku koupit grilovaný párek. Dobré to bylo a ještě lepší tím, že jak člověk jedl, měl ten výjimečný výhled na všechny auťáky a mohl si okamžik blaženě užívat. Jediné, co sobotní den tak trochu kazilo, byl brutální vítr, který se možná postaral i o to, že někteří účastníci náhodného setkání odjeli mnohem dříve. Já jsem si z tohoto dne odnesla dvě věci - zážitek a taky spálený čumák od sluníčka.   

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články