PRÁCE 🧰

Největší traktor na německém Nürburgringu

17. 9. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Na legendárním německém okruhu nejčastěji potkáte přední automobilky, které testují jízdní vlastnosti jejich nejnovějších modelů. Nyní tomu však bylo jinak.

Německý časopis vzal na Nürburgring Nordschleife největší traktor se jménem Claas Xerion 5000 Trac VC. Kolos řídil zkušený řidič Christian Menzel, který byl v cíli vůbec rád, že dojel. Traktor není konstruovaný na cestu po silnici a ve vysoké rychlosti opravdu špatně zatáčí.

Traktor je poháněn naftovým motorem automobilky Mercedes-Benz OM 471 LA a váží 16.5 tuny. Motor má výkon neuvěřitelných 530 koní a maximální točivý moment při 1300 otáčkách za minutu až 2600 Nm.

Říkáte si, kolik takový traktor musí s takovým výkonem jet? Jeho maximální rychlost na okruhu byla 53 km/h. Novináři traktor nijak neupravovali, proto mu zůstala elektronicky omezená rychlost. 

Aby měl řidič co nejlepší výhled, celou dobu couval. Celý okruh traktor překonal za necelých 25 minut. Asi tedy o osmnáct minut pomaleji než auta, které se po této trati pohybují běžně.

 

Zdroj médií: youtube.com.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články