PRÁCE 🧰

Pojistné podvody s auty: Víte, co za ně hrozí?

10. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Občas, když lidem dojdou peníze, snaží se je jakkoli sehnat, a to i podvodem. Ten se ale ve většině případů odhalí a následky jsou nedozírné. Za pár desítek tisíc korun, můžete skončit kvůli podvodu s autem i na deset let za mřížemi. Stojí to za to? Pochybuju.

Pojistný podvod s autem - jaké jsou druhy a tresty?

Články na téma podvody motoristů:

  1. Cestovní pojištění a podvody
  2. Pojistný podvod s autem - jaké jsou druhy a tresty? - právě čtete
  3. Pozor na podvody při prodeji auta

Člověk si tak říká, kam až jsou někteří lidé ochotni zajít, aby si finančně přilepšili. A stejně tak jako doba postupuje, tak i podfukáři vymýšlejí jiné způsoby, které by je mohly obohatit bez většího úsilí. A jsou to právě pojistky motorových vozidel, na které mají podvodníci největší zálusk.

Falešná krádež auta

Podvodníci si myslí, že mohou snadno ošálit systém, jenže jako jejich praktiky, jde dopředu i propojenost systémů napříč Evropou. Podvod spočívá v tom, že se na pojišťovnu nahlásí krádež auta. Jenže auto není v ČR k nalezení, osoby trestného činu tak spoléhají na to, že česká policie nebude pátrat za hranicemi státu, kde je auto někde mimo očí veřejnosti skryto. Jakmile peníze přijdou na účet, vozidlo se náhodou objeví. Statistiky uvádějí, že falešných krádeží aut může být až 30 % z celkového počtu nahlášených případů.

Záměrné poškození auta

Auto v řece, protože dostalo smyk v zatáčce? A co takhle kmen stromu, který prorazil čelní sklo a jako zázrakem se řidiči nestalo vůbec nic. A že by ten rozbitý čumák byl od nárazu do plotu? Kdo ví, ve fantazii se meze nekladou. Ty nejvíc nepravděpodobné věci se podvodníci snaží nahrát jako reálné, aby "podojili" systém a měli se zase na chvíli o trochu líp. Často ale zapomínají na detaily, které nemusí sedět. Proč chybí brzdná dráha a nebo jak je možné, že ve voze je kmen břízy, když ty tu vůbec nerostou. A vůbec, nafingování srážky se zvěří je také poměrně amatérismus, protože soudní znalec velmi snadno pozná, jestli se na karoserii auta nachází pravá DNA zvířete včetně chlupů nebo jde o pouhý podvod.

Pojistný podvod a využití bílých koní

Výjimkou ve vyšších sférách v organizovaných skupinách není ani využití tzv. bílých koní, tedy lidí, kteří slouží jako pěšáci (návnada) pro policii - má je zmást a zakrýt identitu pravého pachatele. Tito lidé, mohou být často vydíráni, manipulováni pod pohrůžkou k různým činům nebo mohou být neznalí a naivní k tomu, že páchají nevědomě nezákonné činnosti, například k nafingování dopravní nehody.

Nahlášení vyšší škody

Jedná se asi o nejčastější pokus o pojistný podvod, se kterým se běžně pojišťovny setkávají. Přitom reálné poškození vozu, rozhodně neodpovídá tomu, co vypověděl údajný majitel. Samotné instituce uvádějí, že se v takových případech jedinci usvědčí sami, protože jejich výpovědi jsou nelogické a vzájemně se vylučují. Pokud se jedná ještě o amatéra nebo začínající podfukáře, může ho dohnat nervozita a možná i svědomí, že se ve svých výpovědích ztratí a nezáměrně prozradí.

Falešné doklady k autu a pojistná událost

Často se může stát, že zloději nebo podvodníci přivezou auto ze zahraničí, kde ho koupí za pár korun buď z nějakých burz nebo i z přeprodeje a následně ho v Česku přihlásí pod falešnými doklady. Zde je možnost, že dále auto prodají a vydělají na nějakém chudákovi, který nebude mít ani tucha, že si právě koupil odcizené auto. A nebo vše posunou do zcela jiného rozměru, a to tak, že auto pojistí a během pár týdnů nafingují pojistnou událost. Nejlépe, když auto shoří v plamenech. Pojistná událost je na světě a pojišťovny můžou vyplatit finance.

Pojišťovny mají své páky

Pokud jste si mysleli, že mají pojišťovny svázané ruce proti těmto kriminálníkům, pak vězte, že to tak skutečně není. Stále se vyvíjí nové technologie, které by podvodníkům, jejich pasti zmařily. Navíc každá z těchto institucí má svůj tým detektivů a specialistů, kteří mají za úkol rozklíčovat podezřelé případy, co se na pobočku dostanou. Týmy spolupracují napříč s různými pojišťovnami, a tak se navzájem informují o nových trendech na poli pojistných podvodů.

Součástí práce těchto týmů je také spolupráce s příslušníky policie například z hospodářské kriminality a jinými specialisty, včetně například lékařů. Pokud se jedná o opravdu velký a rozsáhlý podvod organizované skupiny, pak se věc přenechává pro ÚOOZ (útvar pro odhalování organizovaného zločinu). Jak vidno, jeden pojistný podvod, by vás tak mohl přijít velmi draho.

Trest za spáchání pojistného podvodu

Pojistný podvod je takový čin, kdy se chce osoba obohatit finančně na úkor pojišťovny. V tomto případě se tedy jedná o trestný čin, pozor i na to, že jen pouhá příprava na spáchání podvodu je trestná.

Ostatně o tom vypovídá Trestní zákoník v § 210: (2) Stejně bude potrestán, kdo v úmyslu opatřit sobě nebo jinému prospěch vyvolá nebo předstírá událost, s níž je spojeno právo na plnění z pojištění nebo jiné obdobné plnění, nebo stav vyvolaný pojistnou událostí udržuje, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou.

Trestní sazba u tohoto činu je až 10 let. Výše odnětí svobody se určuje dle rozsahu škody. Nutno podotknout, že i nepravdivé údaje na smlouvě o pojištění, mohou zaručit jedinci dva roky za mřížemi.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články