PRÁCE 🧰

Lykan Hypersport - bestie, kterou budete mít zavřenou v kleci

16. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Připravte se na příběh o jednom z nejvzácnějších a nejluxusnějších hypersportů světa, který byl několikrát „zničen“. Lykan Hypersport je vůz z blízkého východu.

Lykan Hypersport - bestie, kterou budete mít zavřenou v kleci

Lykan HyperSport je luxusní hypersport, který je pojmenován po mytologické postavě „Lycan“, což je nejvyspělejší podoba vlkodlaka v legendách. Vůz se vyráběl v omezené edici pouhých 7 kusů, takže je jedním z nejvzácnějších a nejžádanějších hypersportů na světě. Lykan HyperSport se vyráběl v letech 2013 až 2017 a cenou 3,4 milionu dolarů.

Lykan Hypersport vystřelil libanonskou automobilku W Motors do světa. Tento vůz, byl předurčen k tomu, aby se stal legendou. Libanonská společnost, která vznikla teprve v roce 2012, dokázala s prvním vozem vytvořit opravdový unikát.

Lykan Hypersport - bestie, kterou budete mít zavřenou v kleci

Tento HyperSport byl vybaven výkonným 3,7 litrovým plochým šestiválcem, který produkoval 770 koní. Dokázal zrychlit z 0 na 100 km/h za pouhých 2,8 sekundy a dosáhnout rychlosti 385 km/h. Ale nejvíce pozornosti si Lykan HyperSport získal díky svému vzhledu.

Karoserie byla z ručně vyráběného karbonového vlákna a v interiéru najdete doplňky obohaceny o diamanty, rubíny anebo také safíry či jiné drahé kameny. Do některých verzí vozu byly dokonce integrovány LED světlomety, které obsahovaly více než 420 diamantů. Jedná se tudíž o vůz, který budete mít raději zamknutý někde v trezoru a skoro s ním nevyjíždět, přesně tak, jak bylo popsáno ve filmu Fast and Furious "Nothing's sadder than locking a beast in a cage." - "Není nic smutnějšího, než vidět bestii zamčenou v kleci". Jednou z nejvýraznějších vlastností Lykanu HyperSport jsou jeho patentované „reverzní dihedrální“ dveře, které se otevírají směrem nahoru (podobně jako LSD, jen naopak).

Lykan Hypersport - bestie, kterou budete mít zavřenou v kleci

Lykan HyperSport a jeho sláva

První hypersport od libanonské automobilky W Motors, Lykan HyperSport, vynesl společnosti mezinárodní slávu, když se stal hlavní hvězdou ve filmu Rychle a zběsile 7. V tomto snímku řídil Lykan Dominic Toretto, kterého ztvárnil Vin Diesel.

Lykan Hypersport - bestie, kterou budete mít zavřenou v kleci

Lykan Hypersport - bestie, kterou budete mít zavřenou v kleci

Filmový koordinátor vozidel Dennis McCarthy v rozhovoru uvedl, že Lykan HyperSporty použité ve filmu nebyly sériově vyráběné modely, ale jednalo se o speciálně postavené „repliky“ společností W Motors pro film pomocí stejných forem, ale levnějšího materiálu (sklolaminát místo karbonového vlákna) a jednoduššího podvozku. Z deseti vyrobených pro film se do W Motors vrátila pouze jediná replika, která je vystavena v jejich showroomu. Zbylých devět bylo zničeno během natáčení.

Zdroj info: W Motors.
Zdroj médií: W Motors.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články